Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:

24 april 2015. Månadsmöte

Ornitolog Christer Olssonsom fågelinventering

 

Nyvalde ledamoten av styrelsen för UMPU (Umeå pensionärsuniversitet) Mårten Hägglund hälsade ornitologen Christer Olsson välkommen och 97 personer som kom på UMPU:s månadsmöte på Umeå universitet. Christer Olsson lockar fågelintresserade att lyssna på hans föredrag om fågelinventering och visning av många bilder på fåglar. Han började med att säga att 1974 startade Lunds universitet fågelinventering, men nu sker det på flera ställen i Sverige.

Den viktigaste arten, kungsörnen, var svår att inventera för boet var svårt att upptäcka och helst skulle inventeringen ske på senvintern. Kungsörnen gynnas av det moderna, rationella skogsbruket för att det lämnar stora ytor öppna för födosökande örnar som gillar räv och hare. Kungsörnen ökar i population, bl a beroende på minskad förföljelse.

Hökugglans bestånd ökade avsevärt år 2011 för det var ett sorkår! Pärlugglan är den vanligaste ugglan i Västerbotten och Norrland medan spillkråkan minskar i antal.

Orrar som inte orienterar sig så bra i luften flyger ibland ihjäl sig mot vindkraftsverkens baspelare. Tobisgrisslan har minskat drastiskt på grund av minkutsläpp. På ön Bonden i Västerbotten ökar tordmulen som äter strömming. 

Christer Olsson berättade och visade bilder på många fler fåglar och avslutade med en skygg och söt liten häckande raring från Asien, blåstjärt,  som finns i ca 25 par.

En frågestund avslutade det uppskattade föredraget.

Text: Gunilla Holm

Arkiv

Toggle module

Bli medlem

Toggle module

Medlemsavgiften är 200 kr vilket gäller för ett kalenderår och betalas in på
Bankgiro 5312-2024 
Glöm inte att ange namn, adress, telefon och ev. e-postadress.

För medlemsfrågor, kontakta Carin Bergman, tel 070-3536520 eller e-post carin.be@telia.com

Umeå Senioruniversitet

Nygatan 43
903 30 Umeå

info@umse.nu