Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Gösta Skoglund – Västerbottens meste politiker

Gösta Skoglund – Västerbottens meste politiker

Ett 60-tal medlemmar lät vårsolen lysa ute och prioriterade Mats Rosins (f d redaktör VF) exposé över Gösta Skoglunds politiska liv. Det gjorde de rätt i, oj så många munterheter som uppstod när Mats gav exempel på Gösta Skoglunds finurligheter, ”korridorpolitikens okrönte kung”, enligt samtida observatörer!

Gösta S, fiskarpojke från Hudik och sedermera folkskollärare i Umeå, är ju mest känd som tillskyndare av Umeå Universitet (först husligt seminarium, sedan socialhögskola och tandläkarutbildning och läkarutbildning innan Umeå universitet invigdes 1965 av ”gammkungen”. Men Mats poängterade att detta var en gemensam process med flera lokala politiker och andra inflytelserika personligheter inblandade även om Gösta S höll bollarna i luften, inte minst som ordförande i Västerbottens Landsting, ett uppdrag som han hade parallellt med riksdagsuppdraget.

Vad många inte tänkt på är att Gösta Skoglunds politiska karriär är så mycket mer omfattande. Till riksdagen (2: a kammaren) kom han 1940 (till -70), sedermera gruppledare för S och därmed predestinerad till ministerpost i Erlanders regering. Att det blev Kommunikationsdepartementet var en tillfällighet – en nyss utnämnd ”påläggskalv” avled under olyckliga omständigheter och där fanns då Gösta S att tillgå. Den kortväxte Gösta blev faktiskt under långväxte Erlander Sveriges längste kommunikationsminister (1957–1965)!

Dubble hedersdoktorn Gösta S hade förstås sina sidor. Bl a lär han inte kunnat se en telefon utan att ringa och var ständigt i farten. En vaktmästare i Riksdagshuset svarade på en fråga om var Gösta befann sig: ”Han passerade för några minuter sedan – åt båda hållen!”

Som minister var han inte okontroversiell, bl a stormade det kring hans försök att bannlysa Radio Nord som utmanade radiomonopolet. Och bland somliga av hans egna ministerkamrater var det inte populärt när han genomdrev kravet på obligatorisk bilbesiktning. Men tänk så många människoliv det räddat – kanske borde stå det på den blygsamma gravstenen på Norra Kyrkogården i Umeå.

Stort tack till Mats Rosin för exposén!

Arkiv

Toggle module

Bli medlem

Toggle module

Medlemsavgiften är 200 kr vilket gäller för ett kalenderår och betalas in på
Bankgiro 5312-2024 
Glöm inte att ange namn, adress, telefon och ev. e-postadress.

För medlemsfrågor, kontakta Carin Bergman, tel 070-3536520 eller e-post carin.be@telia.com

Umeå Senioruniversitet

Nygatan 43
903 30 Umeå

info@umse.nu