Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Resan gick denna gång norrut.

28 maj 2015. Utflykt till Burträsk

Utflykt med Umeå pensionärsuniversitet

Resan gick denna gång norrut.  På Dalkarlså folkhögskola bjöds på fika och trevlig information om verksamheten.  En gång i tiden var Dalkarlså lanthushållsskola. I denna vackra miljö utbildades många unga kvinnor. Reglerna var stränga med dagens mått mätt.

Nästa mål var Bygdeträsk och Museum Torfrid Olsson, beläget i den gamla skolbyggnaden. Målaren, skulptören, grafikern, tecknaren Torfrid Olsson (1913-2003) skapade naturnära, fantasirik konst i olika tekniker ofta med symbolisk syftning kring fruktbarhet eller ondskans härjningar.  Många skulpturer har skapats utifrån delar och material som haft annan ursprunglig användning. Konstverken berörde och engagerade.

Burträsk och Västerbottensost – skatter att värna om och vara stolta över.  Norrmejeriers Agneta Karlsson med personal bestod med guidning och lunch, givetvis med Västerbottensost som en viktig ingrediens. Agneta berättade om produktionens olika delar och omfattning och gav också inspirerande matlagningstips. Varför är Västerbottensosten så speciell. Är det den kalkrika jorden, mjölken, solen, den speciella lagringen på granhyllorna eller det långfibriga linet från Irland som ger den goda smaken?  Mysteriet förblir olöst.

Sista anhalten var byn Skråmträsk och skobutiken SkråmträskSkon. Under 25 år har man i företaget arbetat med gamla hantverksmetoder för skotillverkning. Här kan man måttbeställa sina egna skor. En människa går under sin livstid ungefär fyra varv runt jorden så visst finns det anledning att vara rädd om sina fötter.

Det blev en lång och trevlig dag med besök på platser i Västerbotten som många aldrig besökt tidigare.

Arkiv

Toggle module

Bli medlem

Toggle module

Medlemsavgiften är 200 kr vilket gäller för ett kalenderår och betalas in på
Bankgiro 5312-2024 
Glöm inte att ange namn, adress, telefon och ev. e-postadress.

För medlemsfrågor, kontakta Carin Bergman, tel 070-3536520 eller e-post carin.be@telia.com

Umeå Senioruniversitet

Nygatan 43
903 30 Umeå

info@umse.nu