Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
27 nov 2015. Konstföreläsning

27 nov 2015. Konstföreläsning

Mårten Hägglund välkomnade ett 100-tal intresserade medlemmar av UMPU (Umeå pensionärsuniversitet) till ett föredrag av konstvetarna Anna Konvicka och Jan O. M. Karlsson över ämnet ”Konst och arkitektur i mötet mellan Europa/Sverige och USA” fredagen den 27 november 2015.

Anna Konvicka inledde med att fråga ”Vad är konst” och att traditioner uppfattades olika beroende på tolkningar och analyser av västerländska experter. Hon visade bilder på indianska föremål av traditionella symboler som visade på den egna, indianska identiteten som skapades av ett romantiserat synsätt och som många gånger influerades av amerikansk och europeisk konst som till exempel franskt pärlbroderi. Konstföremål som indianerna utförde misstolkades av experter från väst, indiansk konst på amerikanskt sätt!

På 1500-talet kolonialiseras Amerika av England och Frankrike och konstnärer kommer till den nya världen, bl a John White (1540-1593), tecknare från London som målar indianmotiv i akvarell. Från Dalarna, Sverige kom Gustav Hesselius och blev kallad den förste, riktige indianmålaren.

Anna Konvicka nämnde flera målare som Benjamin West, Charles Bird King och  George Catlin.  Edward S. Curtis var fotograf, född i Minnesota 1868 och fotograferade många indianstammar. Han sörjde den värld som höll på att försvinna,  50 miljoner bufflar blev skjutna och det skapades myter om indianerna. Ännu en berömd fotograf var John Alvin Andersson 1868-1949,  från Halland och som kom att leva tillsammans med indianerna i Rosebud. Han lämnade 322 plåtar i Nebraska.

På eftermiddagen inledde Jan O.M. Karlsson sitt föredrag med att prata om Frank Lloyd Wright, den självlärde arkitekten. På 1880-talet ritade han förortsvillor i London, flyttade till USA där han ritade präriehus, japansk arkitektur som Imperial Hotell i Tokyo. Han lät bygga många, stora, vackra hus och även Guggenheims Museum i New York. Hans mest kända verk är Fallingwater som byggdes på en brant, skogbevuxen tomt, en bäck med vattenfall går under huset.

Bildkonstnären Edward Hopper 1882-1967, uttolkare av den amerikanska själen som representerar den nutida storstadsbons isolerade enslighet. Han börjar som illustratör, men otrivs, ansluter sig till NY School of Arts och 1906 far han till Paris där han ansluter sig till en liten grupp konstnärer som Picasso, Braque och Matisse. Han är ocså en stor beundrare av Rembrandt. 1908 återvänder Hopper till USA och försörjer sig som reklamtecknare och från 1914 till sin död 1967 bor han i samma lägenhet i Greenwich Village. Motiven i hans tavlor kan vara ensamheten i staden, ödsligheten på landsbygden, tomheten på mänsklig närvaro. Jan O.M. Karlsson visar många tavlor med dessa motiv och vi känner igen dem, så omtalade, visade och berömda är de!

De båda föredragshållarna tackades med applåder och choklad.

 

Arkiv

Toggle module

Bli medlem

Toggle module

Medlemsavgiften är 200 kr vilket gäller för ett kalenderår och betalas in på
Bankgiro 5312-2024 
Glöm inte att ange namn, adress, telefon och ev. e-postadress.

För medlemsfrågor, kontakta Carin Bergman, tel 070-3536520 eller e-post carin.be@telia.com

Umeå Senioruniversitet

Nygatan 43
903 30 Umeå

info@umse.nu