Kiär hustru, Wackra barn - Föreläsning om Linné

Plats Falun

Historia handlar om allt vi vet att människor gjort och tänkt innan oss. Ämnet i sig har en lång historia. Människan har alltid haft behov och intresse av att samla erfarenheter och fakta från tidigare generationer. Vare sig du vill lära dig mer om din...

Kiär hustru, wackra barn, bodde i ett palais – om hushållet von Linné Sara Elisabeth Moraea föddes 1716 som äldsta dotter till bergsläkaren i Falun. Hon gifte sig med Carl von Linné, professor i medicin och senare adlad, och hamnade därmed i den akademiska eliten. Paret Linnés hushåll, med fem barn och tjänstefolk, var fyllt av viktiga markörer i form av möbler, porslin, textilier och kläder.

I den här föreläsningen ger Annika Windahl Pontén, FD i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet, en bild av vilka hushållet består av, hur det var organiserat, vad som hände där och vad de hade i garderoben.

Tid: 21 oktober kl 18.00
Biljettpris: 100 kr

Vi djupdyker i 1700-talet – en spännande tid i Falu Gruvas historia – under höstens föreläsningsserie som arrangeras i samarbete med Folkuniversitetet.

Fokus när det gäller Falu Gruvas historia ligger ofta på storhetstiden med 1600-talets rekordår. Det stora raset 1687, då dagbrottet Stora Stöten bildades, sätter punkt för den eran. Men vad hände sedan?

Föreläsningsserien är ett samarbete mellan Folkuniversitet och Stiftelsen Stora Kopparberget. Tillsammans bjuder vi in till tre föreläsningar under rubriken ”Falu Gruva efter storhetstiden”:

Kontakta Gabriella Åström

gabriella.astrom@folkuniversitetet.se