Silversmide - sandgjutning

Plats Stockholm

Gjut spännande föremål i silver! Sandgjutning är en gammal och förhållandevis enkel teknik med vilken du kan skapa berlocker, ringar eller andra mindre föremål i ädelmetall.

Boka kursen nu

Förkunskaper

Kursen passar både nybörjare och den som redan har stor erfarenhet av silversmide. Minimiålder 16 år.

Mål

Efter avslutad kurs har du lärt de olika momenten som ingår vid gjutning med silver i sandform.

Innehåll

Under kursen går vi igenom de grundläggande momenten i sandgjutning; vilka slags former som är möjliga att gjuta, hur modeller kan tillverkas, sandformens konstruktion, gjutning och efterbearbetning.

Vid sandgjutning pressas en modell i hårt material ned i gjutsanden för avtryck. Man kan använda redan existerande intressanta små föremål eller en formgiven modell gjord för sandgjutning. Föremålet skall ha en sådan form att det går att trycka ned och sedan tas upp ur sandformen utan att avtrycket förstörs. Därefter färdigställs gjutformen, metallen smälts och hälls i formen. Modellen kan användas upprepade gånger, sandformen görs om för varje gjutning.

Undervisningsform/kursupplägg

Du skapar dina egna unika smycken under personlig handledning från kursledaren, både vad gäller design och hantverkstekniker. Gruppen består av 6-10 deltagare.

Material

Materialkostnad tillkommer för silver, vax och sågblad. Materialet köper du av oss till självkostnadspris. Det betalas direkt till kursledaren under kursens gång med kort eller swish. Materialkostnaden varierar beroende på hur många smycken du hinner tillverka, samt hur stora eller små föremål du väljer att skapa. Det går bra att ta med sig silver själv och gjuta med.

Kursledare

Verksamheten drivs av konstnärer med gedigen utbildning inom respektive ämne.

Viktig information

Om du är gravid så rekommenderar vi att du överlägger med din barnmorska innan du anmäler dig. Vid lödning så används flussmedel som kan vara skadligt i större mängder under en graviditet. Vi har utsug vid varje arbetsplats men kan inte lämna några garantier.

Om Covid-19

Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger för att minska smittspridningen. Det innebär att vi använder oss av myndighetens riskbedömningsverktyg för evenemang och sammankomster, för att utvärdera eventuella risker och för att kunna vidta åtgärder. Generellt innebär detta att vi är noga med hygienen och uppmanar deltagare att tvätta händerna noggrant och regelbundet. Vi säkerställer hög nivå på städning av toaletter. Vi har även minskat deltagarantalet samt säkerställt att varje kurs i silversmide har tillgång till två verkstäder, detta för att kunna garantera att rekommenderat avstånd kan hållas mellan deltagare.

Utöver detta gäller att om du uppvisar symptom på Corona (feber, hosta – se Vårdguiden för mer information), även milda symptom, ska du avstå från att komma till din kurs. Vi uppmanar även deltagare i riskgrupper att avstå ifrån deltagande i våra kurser.

För att löpande förhålla oss till eventuella nya rekommendationer ifrån Folkhälsomyndigheten kommer vi att fatta beslut om kursens genomförande först 1-2 veckor innan kursstart.

Mike Årsjö

Mike Årsjö är utbildad på Konstfack där han avslutade sin femåriga masterutbildning 2012. Den konstnärliga resan började på Väddö folkhögskola 2005, på en förberedande textil utbildning. Därefter följde den ettåriga förberedande linjen inom metallformgivning på Nyckelviksskolan. Det var här nyfikenheten kring skapandet av smycken först uppdagades. Konstfack blev det självklara valet att söka till.

Efter masterutbildningen slog sig Mike ihop med en klasskamrat, Emelica Lidman, och de grundade tillsammans smyckemärket Murky. Murky befinner sig i ett gränsland mellan den konservativa smyckekonstvärlden och den evigt föränderliga modescenen. I detta gränsland skapar Mike och Emelica herrsmycken med silvrets beständighet och mörka estetik i fokus i kombination med ett gediget hantverk.

För mer information om Mike Årsjö och Murky besök. www.murky.se

Mike Årsjö

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
09 jul 2020 - 10 jul 2020
To 10:00 - 16:45
Fr 10:00 - 16:45
Tillfällen
2
Plats
Drottninggatan 116, 11360 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
16
Kurs-ID
1069162
Pris
Ordinarie pris:
2250kr
Med rabatt:
1687 kr
Kan ej kombineras med andra erbjudanden.