Silversmide - Smyckeslinjen grund

Plats Stockholm

Är du intresserad av silversmide och vill lära dig grunderna i att tillverka och designa dina egna smycken? Välkommen till Smyckeslinjen grund!

Boka kursen nu

Förkunskaper

Smyckeslinjen grund är en silversmidesutbildning som vänder sig till dig som är nybörjare, eller i början av din bana som silversmed, och vill lära dig grunderna i ämnet. Kanske vill du förbereda dig för fortsatta studier, eller lära dig hantverket för nöjes skull. Inga förkunskaper krävs.

Mål

 • Att ge dig baskunskaper i silversmide gällande material, hantverk och design.
 • Att ge dig de praktiska grundkunskaper du behöver för att själv kunna skapa dina egna smycken i olika guld- och silversmidestekniker.
 • Att utveckla din känsla för form och design.
 • Att stimulera dig till fördjupade studier inom ämnet.

Innehåll

 • Sågning och filning
 • Hårdlödning
 • Struktur och ytbehandlingar
 • Skålslagning
 • Nitning
 • Form och designövningar
 • Gemmologi

Under terminen gör vi följande huvuduppgifter:

 • En ring
 • Ett smycke för arm med leder och lås
 • Ett smitt halssmycke
 • Ett smycke för huvud och hår
 • Ett smycke för klädesplagg

Undervisningsform/kursupplägg

Utbildningen är uppbyggd kring praktiska uppgifter, men innehåller även teoretiska pass. Lektionerna inleds vanligen med att läraren går igenom uppgiftens tema och idéinnehåll, så väl som vilka hantverkstekniker eller material som kan vara aktuella. Inför varje arbetsuppgift arbetar du först med idéskisser och modeller, sen tillverkar du ett smycke efter egen design. Du arbetar självständigt under lärarens handledning. Efter varje uppgift har gruppen en gemensam genomgång samt redovisning av sina arbeten. Under terminen hålls även en föreläsning i gemmologi - läran om ädelstenar.

Tider

Utbildningen startar fredagen 2/9, och under vecka nr två hålls en intensivhelg den 9-11/9 (fredag- söndag kl 09.00-16.00). Därefter har du undervisning på fredagar 09.00-16.00. Uppehåll görs v. 44 för lov. Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Material

Materialet köper du hos oss till självkostnadspris. Vi arbetar främst i silver, men om du vill kan du också arbeta i andra metaller som exempelvis mässing eller koppar.

Kursledare

Huvudlärare på linjen är Mike Årsjö med gästlärare.

Viktig information

Om du är gravid så rekommenderar vi att du överlägger med din barnmorska innan du anmäler dig. Vid lödning så används flussmedel som kan vara skadligt i större mängder under en graviditet Vi har utsug vid varje arbetsplats för detta men kan inte lämna några garantier.

Anmälan

Anmälan görs här via vår hemsida eller genom att ringa till kundtjänst på 08-7894200.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Allmänna villkor

En anmälan är bindande, om den inte återtas enligt reglerna om ångerrätt. Ångerrätten innebär att kunden kan ångra sin anmälan genom att sända ett meddelande om detta till Folkuniversitetet inom 14 dagar, efter att kunden har fått en bekräftelse eller kallelse avseende anmälan. Om kursen/utbildningen har startat och kunden har deltagit vid en sammankomst, har kunden accepterat att avstå sin ångerrätt.

Våra utbildningslinjer startar endast om tillräckligt många deltagare anmält sig. När utbildningen har påbörjats är dom enda giltiga skälen för eventuell avanmälan långvarig sjukdom styrkt med läkarintyg, ändrade arbetsförhållanden eller flytt från orten (läs vidare längre ner). .

Avbokning

Avbokning måste alltid ske skriftligt oavsett anledning.

Om avbokning sker senast 14 dagar före utbildningens start debiteras ingen avgift utöver anmälningsavgiften, vilken aldrig återbetalas (se ovan).

Från och med 14 dagar före utbildningens start (men efter att ångerrätten har förfallit) debiteras en avbokningsavgift på 10 % av kursavgiften (anmälningsavgift ej inkluderad).

Efter utbildningens start är det ej möjligt att avboka sin plats och få pengar tillbaka, förutom vid sjukdom styrkt av läkarintyg. Övriga godkända anledningar kan vara flytt från orten eller förändrade arbetsförhållanden som inte kunde förutses när utbildningen bokades, vilket ska styrkas med intyg från arbetsgivare eller motsvarande. Vid dessa fall debiteras anmälningsavgift och 10 % av kursavgiften samt en kostnad för de sammankomster som ägt rum fram till det datum intyget gäller ifrån.

- - - - - - - - - - - - -- - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15 % RABATT OM DU GÅR EN KURS!

Om du väljer att gå ytterligare en kurs under den termin du studerar på någon av våra utbildningslinjer får du 15 % rabatt på våra kurser inom konst, foto, konsthantverk, textil, musik och teater. Erbjudandet gäller ej avgiften för utbildningslinjer eller skolor.

Kursledare

Elsa Hedberg

Elsa Hedberg är utbildad smyckesdesigner och startade sin yrkesresa med ett år på yrkesutbildningen till guldsmed vid Köpenhamns Tekniska Skola.

Hon studerade sen vid Sir John Cass (London Met. Uni.) i London, där hon efter sin kandidatexamen 2010 även har jobbat för flera betydelsefulla namn inom modesmyckesbranschen. Hennes lekfulla attityd till material och funktion har lett till utställningar internationellt, och senare även till ett eget modeinriktat smyckesmärke.

Elsa gillar att lära ut och sprida sina breda kunskaper, samt att ge kursdeltagaren stöd att finna sin egen väg inom design och hantverk. När hon inte undervisar eller skapar smycken driver hon även en verksamhet som musiker.

Till Elsas hemsida

Elsa Hedberg

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
02 sep 2022 - 16 dec 2022
Fr 09:00 - 16:00
Lö 09:00 - 16:00
Sö 09:00 - 16:00
Tillfällen
17
Plats
Drottninggatan 116, 11360 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
136
Kurs-ID
1134435
Pris
16750 kr