Silversmide - historiskt silversmide v. 30

Plats Stockholm

Tillverka unika smycken efter historiska förlagor! Under fyra härliga sommardagar djupdyker vi i äldre tekniker och lär oss mer om silversmidets historia.

Boka kursen nu

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs. Minimiålder 16 år.

Mål

Efter avslutad kurs skall du ha fördjupat dina kunskaper om äldre tekniker och om silversmidets historia, samt färdigställt minst ett smycke efter historisk förlaga.

Innehåll

  • Tillverkning av en bunden kedja i form av ett armband eller halsband (kallas även vikingastickning)
  • Tillverkning av en ring eller ett hängsmycke med punsad (stämplad) dekor.
  • Historisk kontext och tekniker.

Undervisningsform/kursupplägg

Under kursen kommer vi att använda oss av i första hand moderna verktyg för att skapa smycken efter historiska förlagor. Varje nytt delmoment inleds med en gruppgenomgång, därefter arbetar deltagarna individuellt under handledning av kursledaren. Gruppen består av max 6 deltagare.

Material

Materialet köper du hos oss till ett självkostnadspris och betalas med kort direkt till kursledaren under kursens gång. Materialkostnaden varierar beroende på hur många smycken du hinner tillverka, samt hur stora eller små föremål du väljer att skapa. Material för en hel kurs kan kosta allt från ca 100 kr och uppåt. Vi arbetar främst i silver, men om du vill kan du också arbeta i andra metaller, som exempelvis mässing eller koppar.

Utvecklingsmöjligheter

Du som vill utvecklas mer inom silversmide kan välja att gå flera kurser. Vi har såväl nybörjar- som fortsättningskurser i flertalet tekniker. Vill du satsa lite mer kan vi också erbjuda Smyckeslinjen grund eller Smyckeslinjen fortsättning 1 och 2.

Kursledare

Verksamheten drivs av konstnärer med gedigen utbildning inom respektive ämne.

Viktig information

Om du är gravid så rekommenderar vi att du överlägger med din barnmorska innan du anmäler dig. Vid lödning så används flussmedel som kan vara skadligt i större mängder under en graviditet. Vi har utsug vid varje arbetsplats men kan inte lämna några garantier.

Om Covid-19

För att förebygga spridningen av covid-19 och för att du som går en kurs hos oss ska få en trygg utbildningsmiljö följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer. I smedjan delas deltagarna upp i två mindre grupper á max 6 deltagare per klassrum. Uppdelningen görs i möjligaste mån baserat på deltagarnas behov och förkunskaper. Läraren alternerar mellan grupperna under kursens gång. Det finns även goda möjligheter till handtvätt med tvål. Lokalerna städas flera gånger om dagen, framför allt toaletter och ytor som bordsytor, dörrhandtag och räcken. Det är allas ansvar att hindra spridningen av covid-19 och vi förutsätter att du som går en kurs hos oss visar hänsyn och inte utsätter andra för risk. Om du uppvisar symptom på covid-19 (feber, hosta – se www.1177.se för mer information), även milda symptom, ska du avstå från att komma till din utbildning eller kurs. Håll ett säkert avstånd till andra och tvätta händerna noggrant med tvål och vatten.

Kursledare

Johan Davidsson

Johan Davidsson är utbildad på Beckmans School of Design, Bäckedals folkhögskola, Sätergläntan samt genom Handarbetets vänner. Han började med silversmide på Folkuniversitetet i mitten av 90-talet och har sedan inriktat sig på historiskt silversmide, till största del vikingatida.

Sedan 2003 har han hållit silversmideskurser på Bäckedals folkhögskola. Johan håller även kurser i läder och skinnhantverk samt i täljning med kniv och yxa. Utöver det arbetar han som museipedagog och bygger utställningar på museer.

Johan Davidsson

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
26 jul 2021 - 29 jul 2021
Må 10:00 - 16:00
Ti 10:00 - 16:00
On 10:00 - 16:00
To 10:00 - 16:00
Tillfällen
4
Plats
Drottninggatan 116, 11360 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
28
Kurs-ID
1101856
Pris
3700 kr