Silversmide - Smyckeslinjen grund

Plats Stockholm

Är du intresserad av silversmide och vill lära dig grunderna i att tillverka och designa dina egna smycken? Välkommen till Smyckeslinjen grund!

Boka kursen nu

Förkunskaper

Smyckeslinjen grund är en silversmidesutbildning som vänder sig till dig som är nybörjare, eller i början av din bana som silversmed, och vill lära dig grunderna i ämnet. Kanske vill du förbereda dig för fortsatta studier, eller lära dig hantverket för nöjes skull. Inga förkunskaper krävs.

Mål

 • Att ge dig baskunskaper i silversmide gällande material, hantverk och design.
 • Att ge dig de praktiska grundkunskaper du behöver för att själv kunna skapa dina egna smycken i olika guld- och silversmidestekniker.
 • Att utveckla din känsla för form och design.
 • Att stimulera dig till fördjupade studier inom ämnet.

Innehåll

 • Sågning och filning
 • Hårdlödning
 • Struktur och ytbehandlingar
 • Skålslagning
 • Nitning
 • Form och designövningar
 • Gemmologi

Under terminen gör vi följande huvuduppgifter:

 • En ring
 • Ett smycke för arm med leder och lås
 • Ett smitt halssmycke
 • Ett smycke för huvud och hår
 • Ett smycke för klädesplagg

Undervisningsform/kursupplägg

Utbildningen är uppbyggd kring praktiska uppgifter, men innehåller även teoretiska pass. Lektionerna inleds vanligen med att läraren går igenom uppgiftens tema och idéinnehåll, så väl som vilka hantverkstekniker eller material som kan vara aktuella. Inför varje arbetsuppgift arbetar du först med idéskisser och modeller, sen tillverkar du ett smycke efter egen design. Du arbetar självständigt under lärarens handledning. Efter varje uppgift har gruppen en gemensam genomgång samt redovisning av sina arbeten. Under terminen hålls även en föreläsning i gemmologi - läran om ädelstenar.

Tider

Utbildningen startar fredagen 3/9, och under vecka nr två hålls en intensivhelg den 10-12/9 (fredag- söndag kl 09.00-16.00). Därefter har du undervisning på fredagar 09.00-16.00. Uppehåll görs v. 44 för lov. Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Material

Materialet köper du hos oss tillsjälvkostnadspris. Vi arbetar främst i silver, men om du vill kan du också arbeta i andra metaller som exempelvis mässing eller koppar.

Kursledare

Huvudlärare på linjen är Mike Årsjö med gästlärare.

Viktig information

Om du är gravid så rekommenderar vi att du överlägger med din barnmorska innan du anmäler dig. Vid lödning så används flussmedel som kan vara skadligt i större mängder under en graviditet Vi har utsug vid varje arbetsplats för detta men kan inte lämna några garantier.

Anmälan

Anmälan görs här via vår hemsida eller genom att ringa till kundtjänst på 08-789 42 00. När din anmälan är registrerad skickar vi ett inbetalningskort på anmälningsavgiften (1000 kr, ingår i kursavgiften), som ska vara oss tillhanda inom 15 dagar.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Allmänna villkor

En anmälan är bindande, om den inte återtas enligt reglerna om ångerrätt. Ångerrätten innebär att kunden kan ångra sin anmälan genom att sända ett meddelande om detta till Folkuniversitetet inom 14 dagar, efter att kunden har fått en bekräftelse eller kallelse avseende anmälan. Om kursen/utbildningen har startat och kunden har deltagit vid en sammankomst, har kunden accepterat att avstå sin ångerrätt.

Våra utbildningslinjer startar endast om tillräckligt många deltagare anmält sig. När utbildningen har påbörjats är dom enda giltiga skälen för eventuell avanmälan långvarig sjukdom styrkt med läkarintyg, ändrade arbetsförhållanden eller flytt från orten (läs vidare längre ner). Eventuell anmälningsavgift återbetalas aldrig förutom om utbildningsanordnaren inte kan starta utbildningen.

Avbokning

Avbokning måste alltid ske skriftligt oavsett anledning.

Om avbokning sker senast 14 dagar före utbildningens start debiteras ingen avgift utöver anmälningsavgiften, vilken aldrig återbetalas (se ovan).

Från och med 14 dagar före utbildningens start (men efter att ångerrätten har förfallit) debiteras en avbokningsavgift på 10 % av kursavgiften (anmälningsavgift ej inkluderad).

Efter utbildningens start är det ej möjligt att avboka sin plats och få pengar tillbaka, förutom vid sjukdom styrkt av läkarintyg. Övriga godkända anledningar kan vara flytt från orten eller förändrade arbetsförhållanden som inte kunde förutses när utbildningen bokades, vilket ska styrkas med intyg från arbetsgivare eller motsvarande. Vid dessa fall debiteras anmälningsavgift och 10 % av kursavgiften samt en kostnad för de sammankomster som ägt rum fram till det datum intyget gäller ifrån.

- - - - - - - - - - - - -- - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Finansiering

Kursavgiften (exklusive 1000 kr i anmälningsavgift) faktureras i samband med utbildningens start och kan kostnadsfritt delas upp på fyra delbetalningar per termin. Utbildningen går på deltid för att kunna kombineras med arbete eller andra studier. Utbildningen berättigar inte till studiemedel.

Vi erbjuder även möjlighet till lån via Human Finans.

15 % RABATT OM DU GÅR EN KURS!

Om du väljer att gå ytterligare en kurs under den termin du studerar på någon av våra utbildningslinjer får du 15 % rabatt på våra kurser inom konst, foto, konsthantverk, textil, musik och teater. Erbjudandet gäller ej avgiften för utbildningslinjer eller skolor.

Om Covid-19

För att förebygga spridningen av covid-19 och för att du som går en kurs hos oss ska få en trygg utbildningsmiljö följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det finns goda möjligheter till handtvätt med tvål. Det är allas ansvar att hindra spridningen av covid-19 och vi förutsätter att du som går en kurs hos oss visar hänsyn och inte utsätter andra för risk. Om du uppvisar symptom på covid-19 (feber, hosta – se www.1177.se för mer information), även milda symptom, ska du avstå från att komma till din utbildning eller kurs. Håll ett säkert avstånd till andra och tvätta händerna noggrant med tvål och vatten.

Kursledare

Mike Årsjö

Mike Årsjö är utbildad på Konstfack där han avslutade sin femåriga masterutbildning 2012. Den konstnärliga resan började på Väddö folkhögskola 2005, på en förberedande textil utbildning. Därefter följde den ettåriga förberedande linjen inom metallformgivning på Nyckelviksskolan. Det var här nyfikenheten kring skapandet av smycken först uppdagades. Konstfack blev det självklara valet att söka till.

Efter masterutbildningen slog sig Mike ihop med en klasskamrat, Emelica Lidman, och de grundade tillsammans smyckemärket Murky. Murky befinner sig i ett gränsland mellan den konservativa smyckekonstvärlden och den evigt föränderliga modescenen. I detta gränsland skapar Mike och Emelica herrsmycken med silvrets beständighet och mörka estetik i fokus i kombination med ett gediget hantverk.

För mer information om Mike Årsjö och Murky besök. www.murky.se

Mike Årsjö

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
03 sep 2021 - 17 dec 2021
Fr 09:00 - 16:00
Lö 09:00 - 16:00
Sö 09:00 - 16:00
Tillfällen
17
Plats
Drottninggatan 116, 11360 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
136
Kurs-ID
1099620
Pris
16400 kr