Silver på Röhsska

Plats Göteborg

Detta är en kombinerad kurs som startar med inspiration och guidning i Falk Simons silversamling på Röhsska museet. Dag två gör deltagarna en ring i silververkstan på Art College.

Boka kursen nu
Kursen inleds med en guidning i Falks Simons samling på Röhsska torsdag den 3/3 kl.18:00-18:45. Sedan tar ni denna inspiration vidare i vår silververkstad vid Stigbergstorget under helgen.

Förkunskaper
Kursen passar både nybörjare och dig som redan har stor erfarenhet av silversmide.

Mål
Att inspireras från utställningen på Röhsska och sedan ta det vidare och skapa smycken eller föremål efter egen design. När kursen är avslutad skall du ha fördjupat dina kunskaper om de olika praktiska momenten i silversmide och dess historia.

Innehåll
Du kommer att lära dig grundläggande moment inom silversmide; som att såga, fila, löda samt forma och förflytta metallen.

Vi brukar rekommendera nybörjare att börja med att tillverka en ring eftersom den processen involverar alla grundläggande moment, men ändå är förhållandevis enkel. Arbetet sker självständigt under ledarens handledning.

Studieform
Gruppen består av max 9 deltagare. Arbetet sker självständigt under ledarens handledning.

Material
Material finns att köpa på kursen och du betalar i efterskott för det material du använt. Främst arbetar vi i silver men om du vill kan du också arbeta i andra metaller som exempelvis mässing eller koppar.

Fortsättningsmöjligheter
Du som vill utvecklas mer inom silversmide kan välja att gå flera kurser.

Silversamling på Röhsska Falk Simons donation är en magnifik samling av äldre guld- och silverföremål av stort konsthistoriskt värde. Samlingen består av 82 föremål från i första hand europeisk medeltid, renässans, barock och rokoko. Donationen innehåller föremål från alla de nordiska länderna såväl som de flesta andra europeiska länder, men också en kinesisk silverskål från tangdynastin samt smycken från den romerska antiken. Samlingen har som namnet anger donerats till museet av direktör Falk Simon Göteborg. Samlingen innehåller föremål från många olika länder och stilepoker, men tyngdpunkten ligger på tysk renässans och barock. Föremålen från den här tiden är, i motsats till de medeltida, mer profana än sakrala. Under renässansen återupptäckes den romerska antiken inom konsten och den antika symbolvärlden blev allt vanligare på de profana silver- och guldsmedsarbetena.

Övrigt
Kursen hålls i samarbete mellan Röhsska museum och Folkuniversitetet.

Kursledare

Therese Stawlin

Therese Stawlin

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet ArtCollege. Tel: 031 - 10 65 08

artcollege@folkuniversitetet.se

Tid
03 mar 2022 - 06 mar 2022
To 18:00 - 19:30
Lö 09:00 - 16:00
Sö 09:00 - 16:00
Tillfällen
3
Plats
Stigbergstorget 5, 41463 Göteborg
Visa på karta
Studietimmar
10
Kurs-ID
1118411
Pris
2375 kr