Mål
Målet med kursen är att du ska få känna på hur det är att arbeta mer lera och öva på de olika grundläggande tekniker inom keramik. Efter avslutad kurs ska du bland annat fått kunskap i:
- Ringling och kavling
- Drejning
- Lerans olika egenskaper
- Glaseringsmetoder
- Torknings- och bränningsprocessen
Förkunskaper
Du behöver inte ha några förkunskaper. Kursen ges på nybörjarnivå.
Kursinnehåll
Under kursens gång kommer du att få lära dig mer ingående om olika tekniker inom keramiken, du får dessutom bränna och glasera dina föremål. Undervisningen sker i form av teoretiska och praktiska genomgångar samt individuell handledning. Kursledaren hjälper dig att skapa föremål utifrån dina egna idéer. Kursen består mestadels av praktiskt arbete.
Under kursen går vi bland annat igenom följande:
- Leran och dess olika egenskaper och uttryck
- Hur du gör för att bygga ett eller flera föremål
- Drejning
- Glasyrmetoder och olika glasyres egenskaper
- Ringling och kavling
- Torknings- och bränningsprocessen för keramik
- Hållbarhet och miljötänk inom det keramiska hantverket
Material
Material ingår inte i kursavgiften. Du köper lera av oss på plats till en kostnad av 75:-/kg och du betalar via swish eller faktura vid sista kurstillfället för den lera du använt. I priset ingår också tillgång till ett brett utbud av glasyrer och bränning av dina alster.
Vi erbjuder fyra olika stengodsleror. Kursledaren hjälper till med vilken sorts lera som lämpar sig bäst för just det du vill skapa.
Välkommen!
Kursledare
Annette Berggren
" Att ge sig tiden till sig själv med att få vara kreativ och få skapa är så fint och så viktigt. Att få skapa med hand och ande!"
För Annette handlar det om att ha kul och att lära känna leran. Att våga, att ge tid för sitt skapande, få fram fantasi och glädje samt känna att skapandeprocessen är viktigare än resultatet.
Att omge sig med skönhet och jobba för hållbarhet genom inspiration från naturen är viktig och nära för henne.
Annette har gått sex år på olika konstskolor som Capellagården på Öland. Hon har även varit egenföretagare inom mode och design i 12 år med tre butiker och är certifierad inrednings designer som jobbar för att skapa miljöer där människans och jordens välbefinnande står i fokus.
Dessutom har hon jobbat med olika konst och kulturevenemang bland annat Öppen verkstad på Hofs Lifs. Annette arbetar som pedagog och tar med sig skapandet in i skolan med barnen.
Nu fyller hon på med olika kurser av intresse och har fastnat för keramik, måleri och det naturliga hemmet samt att få skapa tidlös skönhet, livskvalité och hållbar design med fokus på naturen och de små tingen. Hon har egen drejstol och en ateljé i Växjö.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Växjö