Keramik - Sommarkurs

Plats Umeå

Sommarkurs i keramik under tre dagar, vi kavlar, tummar och drejar.

Boka nu

Innehåll

Välkommen till sommarkurs i vår keramikverkstad!

Undervisningen består av praktiskt arbete under handledning av erfaren keramik lärare. I verkstan får du tillverka både brukskeramik och skulpturer. Vi ger dig en grundkunskap om materialets möjligheter och begränsningar. Vi går igenom olika tekniker för att forma leran, t.ex kavla, bygga, tumma och dreja. Du får även prova på olika dekormetoder med bl.a engobe, oxider, under- och påglasyrfärger och på så sätt utveckla ditt eget formspråk. Glasering sker efter att alstren är torkade och brända en första gång. Datum för glasering bestäms i gruppen.

Mål

Här har du möjlighet att lära dig de grundläggande teknikerna, uppleva skaparglädje och anta nya utmaningar

Målgrupp

Kursen vänder sig till både nybörjare och fortsättare. Undervisningen är individuellt anpassad och du får arbeta med moment som är anpassade till din kunskapsnivå och dina förutsättningar.

Material

Den lera vi använder är stengods lera av hög kvalitet. Den bränns i höga temperaturer och passar utmärkt till både skulptur och bruksföremål. Glasyr förrådet är stort och alla glasyrer är godkända ur miljösynpunkt.

En materialkostnad tillkommer på 80 kr/kg lera. I priset ingår även, engober och glasyrer samt bränningar. Gruppen bestämmer tillsammans datum för ett tillfälle för glasering.

Lokal

Vår keramikverkstad är stor med rejäla arbetsytor och utrustad med sex elektriska drejskivor. Här finns alla verktyg du behöver samt ett stort utbud av glasyrer och övrigt material.

Kursledare

Ingela Bäckman

-Undra vad den här lerklumpen vill bli? Det är frågan jag brukar be mina deltagare att ställa sig. På mina kurser jobbar vi alltid med ett öppet sinne.

Keramik som hantverk är för Ingela ett livslångt lärande och så länge hon undervisar känner hon sig aldrig fullärd. - Det är en fantastisk skapandeprocess och jag jobbar själv som jag lär ut.

På mina kurser ska deltagarna ha friheten att själv vara med och forma sin kurs. Det är viktigt att var och en utgår från sin egen förmåga och lyssnar till sin inre röst om vad man vill utvecklas inom. Alla deltagare blir sedda och keramikverkstaden ska kännas som en trygg plats att vara på för att kunna släppa ut sin kreativitet.

Ingela Bäckman är en erfaren kursledare i keramik och har undervisat på Folkuniversitetet i över 20 år och arbetar även som utbildningsledare inom konst- och konsthanverk.

Ingela har skapat egen keramik i 27 år, där de första 10 åren ägnades mestadels åt drejning, men hon har nu övergått enbart till att skulptera. Hennes alster är ofta konst och skulptur där form, yta och struktur är viktiga delar.

 

kursledare porträtt

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Umeå

umea@folkuniversitetet.se

Kursperiod
16 jun 2023 - 18 jun 2023
Fredag, Lördag, Söndag
Antal tillfällen
4
Första tillfället
fre 16 jun 2023 kl 09:00-15:00
  • lör 17 jun 2023 kl 09:00 - 15:00
  • sön 18 jun 2023 kl 09:00 - 15:00
Plats
Nygatan 43, 90330 UMEÅ
Visa på karta
Studietimmar
21
Kurs-ID
500786
Pris
3600 kr