Keramik/Drejning - två lördagar

Plats Stockholm

Välkommen att utforska ett spännande material i vår välutrustade keramikverkstad! I vår keramikverkstad finns utrymme både för att lära olika tekniker såsom kavling, ringling och drejning och få utlopp för sin kreativitet.

Boka reservplats

Kursen går:

  • 24/10 - 10.00-16.00
  • 7/11 - 10.00-16.00
  • Glasering 27/11 mellan 16.30-18.45

Förkunskaper

Eftersom våra kurser består av blandade grupper passar keramikkursen både nybörjare och mer erfarna inom ämnet.

Innehåll

På keramikkursen får du lära dig tumning, ringling, kavling och drejning. Du lär dig hur leran ska bearbetas och olika dekortekniker samt hur man glaserar. Inspiration för det praktiska skapandet och förståelse för hantverkets förutsättningar hämtar vi från olika tidsperioder och kulturer, från aktuella utställningar och från varandra.

Undervisningsform/Kursupplägg

Undervisningen består till största delen av praktiskt arbete under handledning av kursledaren. Vissa genomgångar är gemensamma. Gruppen består av 6-12 deltagare.

Material

Vi arbetar med två olika stengodsleror. Fördelen med stengods är att det brända godset är mycket slitstarkt och att glasyrerna är blyfria. En materialkostnad på 75 kr/kg tillkommer och faktureras efter kursens slut. I materialkostnaden ingår lera, tillgång till ett brett sortiment av engober och glasyrer, samt bränningar.
Vårt kompendium om keramik ingår även i kursavgiften.

Utvecklingsmöjligheter

Det keramiska hantverket är omfattande och möjligheterna att förbättra din teknik och utveckla ditt formspråk är oändliga. Eftersom undervisningen till stor del sker i form av individuell handledning har du goda möjligheter att utvecklas om du går fler terminer eller olika keramikkurser.

Lokal

Keramikverkstaden är en luftig lokal med härlig atmosfär. Ateljén är utrustad med tio elektriska drejskivor och rejäla arbetsytor. Här finns alla verktyg du behöver samt ett stort utbud av unika glasyrer och engober. I det intilliggande ugnsrummet bränner vi kontinuerligt elevarbeten i våra tre stora keramikugnar.

Om Covid-19

Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger för att minska smittspridningen. Det innebär att vi använder oss av myndighetens riskbedömningsverktyg för evenemang och sammankomster, för att utvärdera eventuella risker och för att kunna vidta åtgärder. Generellt innebär detta att vi är noga med hygienen och uppmanar deltagare att tvätta händerna noggrant och regelbundet. Vi säkerställer hög nivå på städning av toaletter. Vi anpassar även gruppstorlekarna så att deltagarna inte är för nära varandra.
Utöver detta gäller att om du uppvisar symptom på Corona (feber, hosta – se Vårdguiden för mer information), även milda symptom, ska du avstå från att komma till din kurs.
För att löpande förhålla oss till eventuella nya rekommendationer ifrån Folkhälsomyndigheten kommer vi att fatta beslut om kursens genomförande först 1-2 veckor innan kursstart.

Ivana Králíková

Ivana Králíková är en Stockholmsbaserad konstnär med en praktik som har rötterna i keramik och sträcker sig över multimedia.

Hon är utbildad på Academy of Arts i Prag, Tjeckien och Konstfack och RIA i Stockholm. Hon utforskar leran som geologiskt material knutet till ett geografiskt landskap och använder det som ett språk i sitt arbete, ett verktyg för att närma sig obekanta omgivningar och det okända. Den senaste tiden är Králíkovás praktik fokuserad på praktisk forskning och metoder för markanvändning, samt utveckling av en keramik- och sedimentinriktad praktik för urbana ytor, där underanvända material "skördas" på publika platser.

Hon har varit gästlärare på kvinnofängelset Bredtveit i Norge och på den experimentella folkhögskoleutbildningen Brunnsvik konst i Dalarna. Under sin residens på IASPIS i Stockholm fokuserade Králíková på projektet Gräv Där Du Står som utforskar material kopplade till lokala platser. Hon har visat sin konst i Sverige och internationellt i solo- och grupputställningar.

Králíková ser sin roll som lärare är att ge kunskap om tekniska frågor men också att leda kursdeltagarna att arbeta lekfullt, skapa en gruppdynamik där deltagare kan lära sig från varandra och dela erfarenheter utan hierarkier. Králíková introducerar lera som ett fritt medium med förmåga att utlösa kursdeltagarens fantasi genom att se, uppleva och göra. Hon stödjer kursdeltagare att använda traditionella metoder för att skapa funktionella alster eller även abstrakta skulpturer utan tydliga koder.

Ivana Kralikova

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
24 okt 2020 - 07 nov 2020
Lö 10:00 - 16:00
Tillfällen
3
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
17
Kurs-ID
1075559
Pris
2350 kr