Drejstudion

Plats Stockholm

Drejstudion passar dig som vill fördjupa dig i tekniken kring drejning.

Boka nu

Kursen gör uppehåll v. 44 i samband med höstlovet.

Du kan välja att komplettera och kombinera drejningen med andra keramiska tekniker så som kavling och ringling. Vi kommer att titta på mönster och infärgning med engober, samt glaseringsmetoder.

Förkunskaper

Det här en fortsättningskurs för dig som har gått minst en kurs tidigare i drejning.

Innehåll

Du lägger tillsammans med din kursledare upp en plan och ett mål för din kurstid utifrån vad du önskar inrikta dig på. Du får mest ut av kursen genom att arbeta självständigt med handledning av kursledaren. Genomgångar av olika tekniker görs regelbundet under lektionerna där alla bjuds att delta. Minst varannan vecka har vi även en kortare teoretisk genomgång där vi till exempel tittar närmare på en speciell keramiker eller utställning.

Mål

Att ha fått fördjupade kunskaper i arbetet på drejskivan. Tillsammans med kursledaren diskuterar vi olika lösningar för utformning av föremål utöver de rent tekniska bitarna kring drejteknikerna.

Undervisningsform/Kursupplägg

Undervisningen består till största delen av praktiskt arbete under handledning av kursledaren. Gruppen består av 4-10 deltagare och alla kursdeltagare har tillgång till varsin elektrisk drejskiva.

Material

Vi arbetar med två olika stengodsleror. Fördelen med stengods är att det brända godset är mycket slitstarkt och att glasyrerna är blyfria. En materialkostnad på 80 kr/kg tillkommer och faktureras efter kursens slut. I materialkostnaden ingår lera, tillgång till ett brett sortiment av engober och glasyrer, samt bränningar. Vårt kompendium om keramik ingår även i kursavgiften.

Utvecklingsmöjligheter

Det keramiska hantverket är omfattande och möjligheterna att förbättra din teknik och utveckla ditt formspråk är oändliga. Eftersom undervisningen till stor del sker i form av individuell handledning har du goda möjligheter att utvecklas om du går fler terminer eller olika keramikkurser.

Lokal

Keramikverkstaden är en luftig lokal med härlig atmosfär. Ateljén är utrustad med tio elektriska drejskivor och rejäla arbetsytor. Här finns alla verktyg du behöver samt ett stort utbud av unika glasyrer och engober. I det intilliggande ugnsrummet bränner vi kontinuerligt elevarbeten i våra tre stora keramikugnar.

Kursledare

Anne-Sophie Enberg

Anne-Sophie Enberg är utbildad keramiker och aktiv sedan 30 år tillbaka. Under de år av konstutbildningar hon gått har hon alltmera dragits till skulptur och keramik, för att slutligen gå linjen för keramik och glas på Konstfack.

Numera arbetar Anne-Sophie både med bruksföremål i stengods och porslinslera, samt med keramisk skulptur. Hon tycker om att arbeta med unikat och korta serier av bruksgods och behöver kasta sig mellan olika uttryck för att hålla engagemanget vid liv. Arbetet omfattar allt från idé och design till utförande i egna verkstan.

Fotografi av Ann-Sophie Enberg.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
23 okt 2024 - 11 dec 2024
Onsdag
Antal tillfällen
7
Första tillfället
ons 23 okt 2024 kl 09:00-13:30
  • ons 6 nov 2024 kl 09:00 - 13:30
  • ons 13 nov 2024 kl 09:00 - 13:30
  • ons 20 nov 2024 kl 09:00 - 13:30
  • ons 27 nov 2024 kl 09:00 - 13:30
  • ons 4 dec 2024 kl 09:00 - 13:30
  • ons 11 dec 2024 kl 09:00 - 13:30
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
42
Kurs-ID
117147
Pris
6510 kr