Keramiklinjens grundläggande termin har gått under hösten 2022. Fördjupningsterminen med start 9 februari 2023 vänder sig i första hand till dem som gått termin 1, men i mån av plats är den även öppen för andra deltagare som har motsvarande förkunskaper. Utbildningen går torsdagar (13-16.45) samt fredagar (9-15).
FÖR VEM?
För att kunna delta i keramiklinjens fördjupningstermin behöver du, om du inte har gått termin 1 hos oss, kunna hantera de fem grundteknikerna: kavling, tumning, ringling, modellering samt drejning. Du behöver även kunna grundläggande dekortekniker som engobering och relief samt glasering.
INNEHÅLL
Under fördjupningsterminen jobbar vi med ett övergripande tema. Personliga uppgifter kommer att formuleras utifrån varje deltagares önskemål och behov via diskussion och handledning med kursledaren. Terminen delas upp i block där vi riktar mer fokus på vissa tekniker och varje block avslutas med en mindre redovisning. Som deltagare på keramiklinjen får du en bredare kunskap och förståelse för materialet. Du får lära dig hur man blandar en glasyr/engob, hur man packar en ugn och hur en brännkurva kan se ut.
Keramiklinjen är riktad till dig som vill vidga dina kunskaper och har som mål att på sikt kunna arbeta självständigt i egen verkstad.
UNDERVISNINGSFORM/UPPLÄGG
Undervisningen består till största delen av praktiskt arbete under handledning av kursledaren med gemensamma genomgångar och redovisningar.
Material
Vi arbetar med två olika stengodsleror. Fördelen med stengods är att det brända godset är mycket slitstarkt och att glasyrerna är blyfria. En materialkostnad på 80 kr/kg tillkommer vilken betalas vid sista kurstillfället. I materialkostnaden ingår lera, tillgång till ett brett sortiment av engober och glasyrer, samt bränningar.
KURSTIDER
Undervisningen är förlagd till torsdagar 13:00-16:45 samt fredagar 09:00-15:00. Kursen gör uppehåll under vecka 9, 14, 15 och 20 i samband med lov, helg- och klämdagar .
ANMÄLAN
Anmälan kan du göra här via vår hemsida eller genom att ringa kundtjänst på telefon 08-789 42 00.
ALLMÄNNA VILLKOR
Våra utbildningslinjer startar endast om tillräckligt många deltagare anmält sig. När utbildningen har påbörjats är det enda giltiga skälet för eventuell avanmälan långvarig sjukdom styrkt med läkarintyg.
Vi reserverar oss för eventuella ändringar.
15 % RABATT OM DU GÅR EN KURS!
Om du väljer att gå ytterligare en kurs under den termin du studerar på någon av våra utbildningslinjer får du 15 % rabatt på våra kurser inom konst, musik, teater, film, inredning, silversmide och textil. Erbjudandet gäller ej avgiften för andra utbildningslinjer eller skolorna. OBS! För att ta del av rabatten så måste du boka in dig hos vår kundtjänst via telefon eller mail.
KURSLEDARE/LÄRARE
Våra lärare har högskoleutbildning, lång pedagogisk erfarenhet och arbetar aktivt som konstnärer vid sidan om undervisningen.
Praktisk information
Kursen gör uppehåll v. 9, v. 14, 15 och v. 20. Materialkostnad om 80 kr/kg tillkommer och betalas löpande via Swish och kort.
Intervju med Veronica Gyllenram - Folkuniversitetet
Kursledare
Karol Zarbock
Karol Zarbock är utbildad keramiker och konstnär verksam i G-studion i Gustavsberg.
I sitt konstnärskap använder han sig av ett flertal olika, keramiska, tekniker då han skapar sina installationer av mindre skulpturer. Dessa är oftast inspirerade av natur och växter, samt resor och andra kulturer.
Karols intresse för keramik började under gymnasieåren, då han gick en keramikkurs. Strax efter studenten 2004 studerade han keramik och glas, under två år, på östra Grevie folkhögskola. 2015 tog han sin kandidatexamen i keramik och glas på konstfack och har sedan dess arbetat med sin konst på halvtid.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm