Förkunskaper
Eftersom våra kurser består av blandade grupper passar drejkursen både nybörjare och mer erfarna inom ämnet.
Innehåll
På drejkursen får du lära dig dreja egna föremål. Som nybörjare får du grundläggande undervisning i drejning. Du lär dig hur leran ska bearbetas för att sedan på drejskivan kunna formas till t ex en mugg eller en skål. Har du drejat tidigare har du möjlighet att utveckla din teknik och lära dig hur du gör mer avancerade former, som t ex en tekanna eller stora fat. Vi går även igenom beskickning/svarvning samt glasering.
Undervisningsform/Kursupplägg
Undervisningen består till största delen av praktiskt arbete under handledning av kursledaren. Vissa genomgångar är gemensamma. Gruppen består av 4-9 deltagare och alla kursdeltagare har tillgång till varsin elektrisk drejskiva.
Material
Vi arbetar med stengodslera. Fördelen med stengods är att det brända godset är mycket slitstarkt och att glasyrerna är blyfria. En materialkostnad på 80 kr/kg tillkommer och faktureras efter kursens slut. I materialkostnaden ingår lera, tillgång till engober och glasyrer, samt bränningar. Vårt kompendium om keramik ingår även i kursavgiften.
Utvecklingsmöjligheter
Det keramiska hantverket är omfattande och möjligheterna att förbättra din teknik och utveckla ditt formspråk är oändliga. Eftersom undervisningen till stor del sker i form av individuell handledning har du goda möjligheter att utvecklas om du går fler terminer eller olika keramikkurser.
Lokal
I fräscha lokaler 5-7 minuters promenad från Solna C, ligger vår keramikverkstad. Verkstaden är utrustad med nio elektriska drejskivor och rejäla arbetsytor. Utöver ett digert utbud av verktyg har vi även ett stort utbud av glasyrer, som vi blandar i vårt glasyrrum. Vi har även ett ugnsrum som rymmer tre ugnar. Varmt välkommen till en lugn och kreativ studiemiljö.
Kursledare
Verksamheten drivs av konstnärer med gedigen utbildning inom respektive ämne.
Kursledare
Emma Härdin
Emma Härdin är utbildad vid Capellagården och har jobbat som ledare på Folkuniversitetet sen 2019. Emma är brukskeramiker och arbetar i kollektivateljén Hjalmars Fabrik i Kristineberg.
Hon använder sig främst av drejning för att skapa koppar, skålar, tallrikar och köksredskap. Formerna är enkla, färgerna dova och naturnära.
Ständig inspirationskälla i Emmas hantverk är Lucie Rie, hennes subtila former och taktila uttryck.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm