Drejning - helgkurs i Solna v. 46

Plats Solna

Välkommen till vår välutrustade keramikverkstad! På drejkursen får du möjlighet att skapa dina egna föremål på drejskivan. Du arbetar utifrån din egen under ledning av våra erfarna kursledare

Boka reservplats

Kursen går lördag-söndag 18-19/11, mellan 10.00-16.00 därefter är glasering av dina alster inplanerat till fredagen 1/12 mellan 16.00-18.15

Förkunskaper

Eftersom våra kurser består av blandade grupper passar drejkursen både nybörjare och mer erfarna inom ämnet.

Innehåll

Som nybörjare får du grundläggande undervisning i drejning. Du lär dig hur leran ska bearbetas för att sedan på drejskivan kunna formas till till exempel en mugg eller en skål. Fokus på kursen ligger i att bemästra de olika handgrepp som används för att kunna åstadkomma de former man önskar på föremålen. Har du drejat tidigare har du möjlighet att utveckla din teknik och lära dig hur du gör större och mer avancerade former.

Dag 1 ägnar vi hela dagen till att arbeta på drejskivorna.
Dag 2 fortsätter vi arbeta på drejskivorna fram till klockan 12.00. Därefter går vi igenom beskickning/svarvning samt olika möjligheter till dekor på föremålen.

Vid glaseringstillfället tittar vi på olika glasyrer och deras egenskaper samt glaserar dina föremål som tillverkats under kursen.

Undervisningsform/Kursupplägg

Undervisningen består till största delen av praktiskt arbete under handledning av kursledaren. Vissa genomgångar är gemensamma. Gruppen består av 4-9 deltagare och alla kursdeltagare har tillgång till varsin elektrisk drejskiva.

Ett glaseringstillfälle ingår några veckor efter kursens slut då du får glasera de föremål som du väljer att bränna. Då alla alster måste torkas och brännas innan glasering kan göras så förläggs tid för det efter kursens gång.

Material

Vi arbetar med stengodslera. Fördelen med stengods är att det brända godset är mycket slitstarkt och att glasyrerna är blyfria. En materialkostnad på 80 kr/kg tillkommer och betalas vid kursens slut. I materialkostnaden ingår lera, tillgång till engober och blank transparent glasyr, samt bränningar. Vårt kompendium om keramik ingår även i kursavgiften.

Utvecklingsmöjligheter

Det keramiska hantverket är omfattande och möjligheterna att förbättra din teknik och utveckla ditt formspråk är oändliga. Eftersom undervisningen till stor del sker i form av individuell handledning har du goda möjligheter att utvecklas om du går fler terminer eller olika keramikkurser.

Lokal

I fräscha lokaler 5-7 minuters promenad från Solna C, ligger vår keramikverkstad. Verkstaden är utrustad med nio elektriska drejskivor och rejäla arbetsytor. Utöver ett digert utbud av verktyg har vi även ett stort utbud av glasyrer, som vi blandar i vårt glasyrrum. Vi har även ett ugnsrum som rymmer tre ugnar. Varmt välkommen till en lugn och kreativ studiemiljö. 

Kursledare
Verksamheten drivs av konstnärer med gedigen utbildning inom respektive ämne.

 

Praktisk information

Glaseringstillfället äger rum fredag den 1/12 mellan kl 16-18.15. En materialkostnad om 80 kr/kg tillkommer och betalas löpande via Swish och kort.

Intervju med Veronica Gyllenram - Folkuniversitetet

Kursledare

Vilda Kvist

Vilda Kvist är konstnär, utbildad på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan inom både keramik och glas samt fri konst. Hon har sedan flera år egen verksamhet och stor erfarenhet av att undervisa både ungdomar och vuxna.

I sin undervisning lägger Vilda stor vikt vid att utforska materialets möjligheter med nyfikenhet. I keramikverkstaden finns inga rätt eller fel.

Fokus ligger på att uppmärksamma styrkorna i ditt formspråk, vare sig du är nybörjare och söker ditt uttryck, eller om du har stor erfarenhet. Tillsammans hittar vi nya utmaningar som tar dig vidare och ger dig ökade färdigheter.

Som inspiration under kursen presenteras pågående utställningar, verksamma konstnärer och keramiker.

Vilda Kvist

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
18 nov 2023 - 1 dec 2023
Fredag, Lördag, Söndag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
lör 18 nov 2023 kl 10:00-16:00
  • sön 19 nov 2023 kl 10:00 - 16:00
  • fre 1 dec 2023 kl 16:00 - 18:15
Plats
Sundbybergsvägen 7B, 17173 SOLNA
Visa på karta
Studietimmar
17
Kurs-ID
107203
Pris
3350 kr