Kursinnehåll
Under den här kursen lär du dig grunderna för att skapa med lera. Du lär dig de klassiska byggteknikerna och kan prova på drejning. Har du tidigare erfarenhet får du möjlighet att fördjupa dina kunskaper. Med de olika teknikerna skapar du bruksföremål eller konstverk i lera.
Lär dig om:
- lerans olika egenskaper
- tekniker för att bygga föremål
- drejning
- glasering
- bränning av lera
- grundläggande verkstadsvård
Kursupplägg
Gemensamma genomgångar sker i grupp. Utöver det får du individuell handledning och arbetar med egna projekt. Verkstaden är utrustad med ett antal drejskivor, så du får möjlighet att prova på drejning.
Kurstiden inkluderar 15 minuter rast/dag.
Glasering sker den 3/5 kl. 12:00-13:30
Förkunskaper
En kurs för nybörjare och dig som har viss keramisk erfarenhet sedan tidigare. Fokus ligger på att prova på hantverket och utveckla dina kunskaper.
Eftersom en stor del av undervisningen är individuellt anpassad kan deltagare med varierad erfarenhet samsas på samma nivå. Du får arbeta med moment som är anpassade till din kunskapsnivå och dina förutsättningar.
Lokal
Kursen sker i samverkan med Okimo studio, och anordnas i deras keramikverkstad i Sankt Olof.
Material
Materialkostnad ingår inte i kursavgiften. Försäljning av lera sker på plats via Swish direkt till Okimo studio. Det aktuella lerpriset är 85 kr/kg, inklusive glasyr och bränning.
Kursledare
Emma Kim Hagdahl
"Fascinerad av den uråldriga praktiken närmar jag mig leran och uttrycket i formen genom händernas rörelser, som händernas koreografi."
Från början dansare och koreograf, nu även keramiker. Emma skapar keramik med avsikten att varje föremål har sin egen specifika närvaro och sinnesstämning. Hon driver keramikverkstad Okimo studio i St Olof, där Folkuniversitetets kurser anordnas i samverkan med studion.
I hennes skapande fokuserar hon på processen och intention; leran har en otrolig potential för att skapa allt från funktionella ting till konstverk. Hantverket keramik är ett samspel mellan individen och leran, vilket hon även lär ut i sina kurser.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Malmö