Kursinnehåll
Den här kursen fokuserar på drejning. Du får handledning för att utmana och utveckla dina färdigheter vid drejskivan.
Under kursen får du öva på att göra olika former, till exempel skål och vas. Det finns också utrymme för dig att fokusera på ett särskilt moment som du vill bli bättre på, till exempel att dra upp en jämn vägg eller dreja ett bestämt mått.
- lerans olika egenskaper
- drejning av olika modeller
- formsäkerhet
- seriedrejning
- glasering
- grundläggande verkstadsvård
Kursupplägg
Gruppen består av max sju deltagare. Gemensamma genomgångar sker i grupp. Utöver det får du individuell handledning och arbetar självständigt.
Fokus ligger på att öva upp din teknik och utveckla ett personligt formspråk. Du får spara tre alster för glasering.
Kursen anordnas under tre dagar v. 26, glasering sker den 7/7 kl. 18:00-20:15.
Förkunskaper
En kurs för dig som har erfarenhet motsvarande minst en keramikkurs och kan centrera leran.
Eftersom en stor del av undervisningen är individuellt anpassad kan deltagare med varierad erfarenhet samsas på samma nivå. Du får arbeta med moment som är anpassade till din kunskapsnivå och dina förutsättningar.
Denna kurs passar såväl dig som vill prova på keramik eller dig som i framtiden vill arbeta i egen verkstad med en större produktion eller specialprojekt.
Lokal
Vår keramiklokal ligger på Kopparbergsgatan 2 i Malmö, med goda cykelförbindelser och flera busshållplatser i närområdet.
Material
Materialkostnad ingår inte i kursavgiften. Det aktuella lerpriset är 75 kr/kg, inklusive glasyr och bränning*. Du betalar enklast via Swish. Om du inte kan eller vill betala med Swish kan du välja att betala via faktura. Fakturan skickas ut efter kursens slut, och det tillkommer då en fakturaavgift på 95 kronor. Denna information finns även i din kallelse och är tillgänglig i kurslokalen.
*Vi reserverar oss för en ändring av materialkostnaden.
Kursledare
Matilda Eidelöf
”Bredden på vad man kan skapa i lera kommer alltid fortsätta att förundra mig”.
Matilda Eidelöf är verksam keramiker i Malmö. Hon sitter gärna vid drejskivan men jobbar även med andra tekniker, främst med fokus på bruksföremål.
I sin undervisning önskar hon att visa på lerans många möjligheter samt att dela med sig av sin kärlek till materialet och hantverket.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Malmö