Kursinnehåll
Under den här helgkursen lär du dig grunderna inom drejning, från förberedelse av leran till beskickning. Arbetet är i första hand individuellt, och du får öva på att göra olika former. Kursledaren handleder dig för att utmana och utveckla dina färdigheter vid drejskivan.
- lerans olika egenskaper
- hur du förbereder leran
- centrering
- drejning av olika modeller
- glasering
- grundläggande verkstadsvård
Kursupplägg
Gemensamma genomgångar sker i grupp. Utöver det får du individuell handledning och arbetar med egna projekt.
Du får spara upp till fem alster för glasering.
Kurstiden inkluderar 30 minuter lunchrast lördag och söndag.
Glasering sker sista tillfället den 7/6 kl. 16:30-18:45.
Förkunskaper
En kurs för dig som är nybörjare och inte har tidigare erfarenhet inom drejning. Fokus ligger på att öva på olika tekniker och utveckla ett personligt formspråk.
Lokal
Vår keramiklokal ligger på Kopparbergsgatan 2 i Malmö, med goda cykelförbindelser och flera busshållplatser i närområdet.
Material
Materialkostnad ingår inte i kursavgiften. Det aktuella lerpriset är 75 kr/kg, inklusive glasyr och bränning*. Du betalar enklast via Swish. Om du inte kan eller vill betala med Swish kan du välja att betala via faktura. Fakturan skickas ut efter kursens slut, och det tillkommer då en fakturaavgift på 95 kronor. Denna information finns även i din kallelse och är tillgänglig i kurslokalen.
*Vi reserverar oss för en ändring av materialkostnaden.
Kursledare
Mari Sjövall Anari
"Leran är ett fantastiskt material för att lära sig tänka med händerna, och jag arbetar mycket med att leda deltagarna mot en närvaro i den egna kroppen. Närvaron är en förutsättning för att lära sig det praktiska arbetet med leran, men fungerar också som metod för att rikta blicken inåt för att komma i kontakt med vår inre kreativa förmåga."
Mari Sjövall Anari är konstnär och keramiker, utbildad vid Konstfack i Stockholm. I sitt konstnärskap utforskar hon kroppens närvaro som uttrycksform, något som också präglar hennes sätt att undervisa. Hon har tidigare arbetat som konstpedagog inom kulturskolan, och är idag en del av det konstnärsdrivna kollektivet Konstnärernas Kollektivverkstad Monumental i Malmö.
På hennes kurser i keramik på Folkuniversitetet får deltagare möjlighet att utforska lerans möjligheter utifrån sina egna personliga idéer och förutsättningar.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Malmö