Keramik

Plats Malmö

Lär dig grunderna i det keramiska hantverket och utveckla ditt personliga formspråk. Med tekniker som kavling, tumning och ringling kan du skapa egna koppar, fat eller krukor.

Boka nu

Kursinnehåll

På den här kursen lär du dig grunderna för att skapa med lera och får möjlighet att fördjupa dina kunskaper. Du lär dig de grundläggande teknikerna kavling, tumning, ringling och skulptering och hur använder dem för att skapa bruksföremål eller konstverk i lera.

•    lerans olika egenskaper
•    tekniker för att bygga föremål
•    drejning
•    glasering
•    bränning av lera
•    grundläggande verkstadsvård

Kursupplägg

Gemensamma genomgångar sker i grupp. Utöver det får du individuell handledning och arbetar med egna projekt. Vi har ett stort antal drejskivor vilket gör att du kommer få möjlighet att dreja vid ett flertal tillfällen under kursens gång. 

Kursen anordnas under fyra dagar v. 26, och avslutas med ett tillfälle för glasering av skapade alster v. 27.

Kurstiden inkluderar 30 minuter lunch/lektion.

Förkunskaper 

En kurs för nybörjare och dig som har viss keramisk erfarenhet sedan tidigare. Fokus ligger på att testa olika tekniker och utveckla ett personligt formspråk.  

Eftersom en stor del av undervisningen är individuellt anpassad kan deltagare med varierad erfarenhet samsas på samma nivå. Du får arbeta med moment som är anpassade till din kunskapsnivå och dina förutsättningar.

Denna kurs passar såväl dig som vill prova på keramik eller dig som i framtiden vill arbeta i egen verkstad med en större produktion eller specialprojekt. Kursen kräver inga förkunskaper.

Lokal 

Vår nya keramiklokal ligger på Kopparbergsgatan 2 i Malmö, med goda cykelförbindelser och flera busshållplatser i närområdet. 

Material

Materialkostnad ingår inte i kursavgiften. Det aktuella lerpriset är 70 kr/kg, inklusive glasyr och bränning. * Du betalar enklast via Swish. Om du inte kan eller vill betala med Swish kan du välja att betala via faktura. Fakturan skickas ut efter kursens slut, och det tillkommer då en fakturaavgift på 95 kronor. Denna information finns även i din kallelse och är tillgänglig i kurslokalen.

*Vi reserverar oss för en ändring av materialkostnaden.

Vi tar in max 10 reserver på våra keramikkurser. När reservplatserna är fyllda går det inte längre att boka sig på kursen. Då kan du istället göra en intresseanmälan här, och få information från oss så fort det finns nya kurser att anmäla dig till. 

Kursledare

Mathilda Carlsson

Mathilda Carlsson har studerat keramik på Konstfack i Stockholm samt på Capellagården på Öland.

När Mathilda inte undervisar på folkuniversitetet driver hon studion keramisk Form i Malmö tillsammans med två andra konsthantverkare. Hon tycker om att arbeta med både skulptur och brukskeramik.

Mathilda vill bjuda in till en avslappnad miljö där deltagarna tillsammans får lära sig mer om keramik och lerornas olika egenskaper. Vi kommer bland annat att kavla, ringla och dreja och ni kommer ha mycket tid att utforska och utföra era egna idéer.

 

Mathilda Carlsson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Malmö

regionsyd@folkuniversitetet.se

Kursperiod
26 jun 2023 - 4 jul 2023
Måndag, Tisdag, Onsdag
Antal tillfällen
5
Första tillfället
mån 26 jun 2023 kl 10:00-15:00
  • tis 27 jun 2023 kl 10:00 - 15:00
  • ons 28 jun 2023 kl 10:00 - 15:00
  • tor 29 jun 2023 kl 10:00 - 15:00
  • tis 4 jul 2023 kl 17:00 - 19:15
Plats
Kopparbergsgatan 2, 21444 MALMÖ
Visa på karta
Studietimmar
27
Kurs-ID
402361
Pris
3895 kr