Keramik drejning helgkurs

Plats Kristianstad

Välkommen att utforska ett spännande material i vår keramikverkstad! På drejkursen får du möjlighet att skapa dina egna föremål på drejskivan. Du arbetar utifrån din egen nivå och i din egen takt under ledning av vår erfarna kursledare.

Boka kursen nu

Förkunskaper

Eftersom våra kurser består av blandade grupper passar drejkursen både nybörjare och mer erfarna inom ämnet.

Innehåll

Som nybörjare får du grundläggande undervisning i drejning. Du lär dig hur leran ska bearbetas för att på drejskivan formas till föremål, såsom en mugg eller skål. Fokus på kursen ligger i att bemästra de olika handgrepp som används för att kunna åstadkomma de former man önskar på föremålen. Har du drejat tidigare har du möjlighet att utveckla din teknik och lära dig hur du gör större och mer avancerade former.
  • Dag 1 ägnar vi hela dagen till att arbeta på drejskivorna.
  • Dag 2 fortsätter vi arbeta på drejskivorna fram till klockan 12.00. Därefter går vi igenom beskickning/svarvning samt olika möjligheter till dekor på föremålen.
  • Vid glaseringstillfället tittar vi på olika glasyrer och deras egenskaper samt glaserar dina föremål som tillverkats under kursen.

Kursupplägg

Undervisningen består till största delen av praktiskt arbete under handledning av kursledaren. Vissa genomgångar är gemensamma. Gruppen består av max 5 deltagare och alla kursdeltagare har tillgång till varsin elektrisk drejskiva.
Ett glaseringstillfälle ingår några veckor efter kursens slut. Då alla alster måste torkas och brännas innan glasering kan göras, så förläggs tid för det efter kursens gång. Dag och tid bestäms med gruppen.

Material

Vi arbetar med flera olika stengodsleror. Fördelen med stengods är att det brända godset är mycket slitstarkt och att glasyrerna är blyfria. En materialkostnad på 55 kr/kg tillkommer och faktureras efter kursens slut. I materialkostnaden ingår lera, tillgång till flera glasyrer, samt bränningar.

Utvecklingsmöjligheter

Det keramiska hantverket är omfattande och möjligheterna att förbättra din teknik och utveckla ditt formspråk är oändliga. Eftersom undervisningen till stor del sker i form av individuell handledning har du goda möjligheter att utvecklas om du går fler terminer eller olika keramikkurser.

Linda Herrlin

"Lera är ett fantastiskt material som ni kan skapa så många olika saker med och hitta ert eget personliga uttryck. Det ska bli roligt att träffa er!"

Linda är utbildad i Keramikkonst på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Nu bor hon i Färlöv och driver egen keramikverkstad i gamla Gumlösa småskola, där arbetar hon med både bruksgods och skulpturala föremål till utställningar.

De senaste åren har hon också arbetat som guide och med workshops på Wanåskonst och Hässleholm Kulturhus.

Linda Herrlin

Har du frågor?

Kontakta Donatella Prete

donatella.prete@folkuniversitetet.se

Tid
27 jun 2020 - 28 jun 2020
Lö 10:00 - 16:00
Sö 10:00 - 16:00
Tillfällen
3
Plats
Föreningsgatan 1, 29133 Kristianstad
Visa på karta
Studietimmar
17
Kurs-ID
1047393
Pris
2095 kr