Kursinnehåll
På den här kursen lär du dig grunderna för att skapa med lera. Du får bland annat fördjupa dig i drejning, kavling, tumning, ringling och skulptering. Dessa tekniker kan du använda för att skapa bruksföremål eller konstverk i lera.Under kursen får du kunskap om:
- lerans olika egenskaper
- hur du gör för att bygga ett eller flera föremål
- hur drejning går till
- hur bränningen går till
- metoder för glasering
Kursupplägg
Gruppen består av 7-9 deltagare. Du får individuell handledning och arbetar med egna projekt. Det blir genomgångar utifrån varje enskild deltagares nivå och vid behov gemensamma genomgångar i grupp.Förkunskaper
En kurs för alla oavsett om du är nybörjare eller fortsättare. Eftersom en stor del av undervisningen är individuellt anpassad kan olika kunskapsnivåer samsas på samma kurs. Du får arbeta med moment som är anpassade till din kunskapsnivå och dina förutsättningar. Kursen kräver inga förkunskaper.Material
Keramikverkstaden är bra utrustad och det finns ett stort urval av både leror och glasyrer. Vi arbetar med flera olika stengodsleror. Fördelen med stengods är att det brända godset är mycket slitstarkt och att glasyrerna är blyfria I keramikverkstaden finns det kavaletter (roterbar ställning för ditt objekt) och de verktyg du behöver för skulptering.Ett glaseringstillfälle bokas in några veckor efter kursens slut, då alla alster måste torkas och brännas innan glasering kan göras. Vid glaseringstillfället, tittar vi på olika glasyrer och deras egenskaper samt glaserar era föremål.
Trygg kursupplevelse
Den här kursen planeras i Folkuniversitetets lokaler men kan komma att ställas om ifall Folkhälsomyndighetens föreskrifter och rekommendationer ändras.
Med hänsyn till din och omgivningens hälsa och säkerhet så har vi några enkla förhållningsregler:
- Stanna hemma vid misstanke om sjukdom eller uppvisande av symptom
- Tvätta händerna innan du går in i kurslokalen
Välkommen!
Kursledare
Marianne Andersson
Marianne började sin konstutbildning på 70-talet på KV:s Konstskola i Kristianstad, samma byggnad som nu Folkuniversitetet befinner sig på. Detta var startskottet på hennes konstnärliga bana.
Därefter fortsatte Marianne sin utbildning på Universitetet i Umeå där hon utbildade sig till bildlärare. Således har undervisning varit en stor del av hennes liv, liksom konsten.
Marianne är med i Kulturföreningen ArtCastle i Norra Åsum där hon även har sin atelje.
Där jobbar hon med många olika projekt såsom design av kläder och rekvisita till shower inom Art& Fashion, eget skapande inom måleri (akryl och akvarell), skulptur i papier mache´och drivved, betong, luffarslöjd mm.
Marianne har även helgkurser på ArtCastle i olika ämnen inom konsten.

Har du frågor?
Kontakta Theresé Gill