Förkunskaper
Eftersom våra kurser består av blandade grupper passar kursen i ringling, kavling och tumning både nybörjare och mer erfarna inom ämnet.
Innehåll
Dag 1: introduktion och genomgång av tumning och ringling, under eftertermiddagen kavling (lägga på form och bygga tredimensionellt). Vi går även igenom engober och dekor.
Dag 2-5 fortsättning och färdigställande av alster.
Vid glaseringstillfället tittar vi på olika glasyrer och deras egenskaper samt glaserar dina föremål som tillverkats under kursen. Alstren hämtas sen 3 veckor senare i samråd med kursledaren.
Undervisningsform/Kursupplägg
Undervisningen består till största delen av praktiskt arbete under handledning av kursledaren. Vissa genomgångar är gemensamma. Gruppen består av 4-12 deltagare.
Ett glaseringstillfälle ingår två veckor efter kursens slut då du får glasera de föremål som du väljer att bränna. Då alla alster måste torkas och brännas innan glasering kan göras så förläggs tid för det efter kursens gång.
Material
Vi arbetar med stengodslera. Fördelen med stengods är att det brända godset är mycket slitstarkt och att glasyrerna är blyfria. En materialkostnad på 80 kr/kg tillkommer och betalas vid kursens slut via swish eller kort. I materialkostnaden ingår lera, tillgång till engober och blank transparent glasyr, samt bränningar. Vårt kompendium om keramik ingår även i kursavgiften.
Utvecklingsmöjligheter
Det keramiska hantverket är omfattande och möjligheterna att förbättra din teknik och utveckla ditt formspråk är oändliga. Eftersom undervisningen till stor del sker i form av individuell handledning har du goda möjligheter att utvecklas om du går fler terminer eller olika keramikkurser.
Lokal
I nyrenoverade lokaler i Gamla Porslinsfabriken i Gustavsberg, har vi skapat en klassisk keramikverkstad, utrustad med tolv drejskivor och väl tilltagna arbetsytor. Vi tillhandahåller även ett digert utbud av verktyg och glasyrer som vi bereder i vårt glasyrrum.
Kursledare
Verksamheten drivs av konstnärer med gedigen utbildning inom respektive ämne.
Kursledare
Truls Mårtensson
Truls är utbildad keramiker, just nu är han verksam på G-studion i Gustavsberg.
I sin praktik bjuder Truls in till ett kontrollerat kaos med ambitionen att återskapa sensationen av att vada genom internet - ett digitalt flöde - där ingenting hänger ihop eller egentligen är begripligt. Det skapar ett virrvarr av motsatser med potentialen att öppna upp för dialog. Inte sällan tar han inspiration av populärkultur och mer eller mindre välkända referenser som han på ett collageartat vis kombinerar för att skapa en helhet.
Truls hittade keramiken vid ett utbytesår i Kalifornien 2016. 2018 började han på Nyckelviksskolan för att sedan fortsätta med kandidatprogrammet i Keramik och Glas vid Konstfack, från vilket han tog examen 2022.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm