Drejning

Plats Gustavsberg

Välkommen till vår nyrenoverade keramikverkstad i Gustavsberg! Under två lördagar får du möjlighet att skapa dina egna föremål på drejskivan. Du arbetar utifrån din egen under ledning av våra erfarna kursledare.

Boka nu

Kursen går två lördagar (v. 24 och v. 26) och följs sen av ett glaseringstillfälle två veckor senare, 6/7 kl 16.15-18.30.

Förkunskaper

Våra kurser är öppna för alla och passar därför både nybörjare och mer erfarna inom ämnet. Du får individuellt stöd på din egen nivå.

Innehåll

Som nybörjare får du grundläggande undervisning i drejning. Du lär dig hur leran ska bearbetas för att sedan på drejskivan kunna formas till till exempel en mugg eller en skål. Fokus på kursen ligger i att bemästra de olika handgrepp som används för att kunna åstadkomma de former man önskar på föremålen. Har du drejat tidigare har du möjlighet att utveckla din teknik och lära dig hur du gör större och mer avancerade former.

Vid glaseringstillfället tittar vi på olika glasyrer och deras egenskaper samt glaserar dina föremål som tillverkats under kursen.

Undervisningsform/Kursupplägg

Undervisningen består till största delen av praktiskt arbete under handledning av kursledaren. Vissa genomgångar är gemensamma. Gruppen består av 4-10 deltagare och alla kursdeltagare har tillgång till varsin elektrisk drejskiva.

Material

Vi arbetar med stengodslera. Fördelen med stengods är att det brända godset är mycket slitstarkt och att glasyrerna är blyfria. En materialkostnad på 80 kr/kg tillkommer och betalas med swish/kort vid sista kurstillfället. I materialkostnaden ingår lera, tillgång till engober och blank transparent glasyr, samt bränningar. Vårt kompendium om keramik ingår även i kursavgiften.

Utvecklingsmöjligheter

Det keramiska hantverket är omfattande och möjligheterna att förbättra din teknik och utveckla ditt formspråk är oändliga. Eftersom undervisningen till stor del sker i form av individuell handledning har du goda möjligheter att utvecklas om du går fler terminer eller olika keramikkurser.

Lokal

I nyrenoverade lokaler i Gamla Porslinsfabriken i Gustavsberg, har vi skapat en klassisk keramikverkstad, utrustad med tio drejskivor och väl tilltagna arbetsytor. Vi tillhandahåller även ett digert utbud av verktyg och glasyrer som vi bereder i vårt glasyrrum. 

Kursledare
Verksamheten drivs av konstnärer med gedigen utbildning inom respektive ämne.

 

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
15 jun 2024 - 6 jul 2024
Lördag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
lör 15 jun 2024 kl 10:00-16:00
  • lör 29 jun 2024 kl 10:00 - 16:00
  • lör 6 jul 2024 kl 16:15 - 18:30
Plats
Chamottevägen 6, 13440 GUSTAVSBERG
Visa på karta
Studietimmar
17
Kurs-ID
114126
Pris
2465 kr