Drejning

Plats Gustavsberg

Välkommen till vår nyrenoverade keramikverkstad i Gustavsberg! Under helgkursen får du möjlighet att skapa dina egna föremål på drejskivan. Du arbetar utifrån din egen under ledning av våra erfarna kursledare

Boka nu

Kursen går lördag-söndag 1-2/6, mellan 10.00-16.00 därefter är glasering av dina alster inplanerat till fredagen 14/6 mellan 16.15-18.30.

Förkunskaper

Våra kurser är öppna för alla och passar därför både nybörjare och mer erfarna inom ämnet. Du får individuellt stöd på din egen nivå.

Innehåll

Som nybörjare får du grundläggande undervisning i drejning. Du lär dig hur leran ska bearbetas för att sedan på drejskivan kunna formas till till exempel en mugg eller en skål. Fokus på kursen ligger i att bemästra de olika handgrepp som används för att kunna åstadkomma de former man önskar på föremålen. Har du drejat tidigare har du möjlighet att utveckla din teknik och lära dig hur du gör större och mer avancerade former.

Dag 1 ägnar vi hela dagen till att arbeta på drejskivorna.
Dag 2 fortsätter vi arbeta på drejskivorna fram till klockan 12.00. Därefter går vi igenom beskickning/svarvning samt olika möjligheter till dekor på föremålen.

Vid glaseringstillfället tittar vi på olika glasyrer och deras egenskaper samt glaserar dina föremål som tillverkats under kursen.

Undervisningsform/Kursupplägg

Undervisningen består till största delen av praktiskt arbete under handledning av kursledaren. Vissa genomgångar är gemensamma. Gruppen består av 4-10 deltagare och alla kursdeltagare har tillgång till varsin elektrisk drejskiva.

Ett glaseringstillfälle ingår några veckor efter kursens slut då du får glasera de föremål som du väljer att bränna. Då alla alster måste torkas och brännas innan glasering kan göras så förläggs tid för det efter kursens gång.

Material

Vi arbetar med stengodslera. Fördelen med stengods är att det brända godset är mycket slitstarkt och att glasyrerna är blyfria. En materialkostnad på 80 kr/kg tillkommer och betalas med swish/kort vid sista kurstillfället. I materialkostnaden ingår lera, tillgång till engober och blank transparent glasyr, samt bränningar. Vårt kompendium om keramik ingår även i kursavgiften.

Utvecklingsmöjligheter

Det keramiska hantverket är omfattande och möjligheterna att förbättra din teknik och utveckla ditt formspråk är oändliga. Eftersom undervisningen till stor del sker i form av individuell handledning har du goda möjligheter att utvecklas om du går fler terminer eller olika keramikkurser.

Lokal

I nyrenoverade lokaler i Gamla Porslinsfabriken i Gustavsberg, har vi skapat en klassisk keramikverkstad, utrustad med tio drejskivor och väl tilltagna arbetsytor. Vi tillhandahåller även ett digert utbud av verktyg och glasyrer som vi bereder i vårt glasyrrum. 

Kursledare
Verksamheten drivs av konstnärer med gedigen utbildning inom respektive ämne.

Kursledare

Linn Sjöstedt

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
1 jun 2024 - 14 jun 2024
Fredag, Lördag, Söndag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
lör 1 jun 2024 kl 10:00-16:00
  • sön 2 jun 2024 kl 10:00 - 16:00
  • fre 14 jun 2024 kl 16:15 - 18:30
Plats
Chamottevägen 6, 13440 GUSTAVSBERG
Visa på karta
Studietimmar
17
Kurs-ID
114093
Pris
2465 kr