Glasblåsning - prova på

Plats Stockholm

Glasblåsning är ett tvåtusenårigt hantverk. Glasblåsning handlar mer om att effektivisera sin teknik och om att vara känslig för glasets särskilda egenskaper än om lungkapacitet. Kursen hålls i kursledarens hytta i Hägersten.

Boka nu

Förkunskaper

Kursen vänder sig till alla som vill komma i kontakt med detta utmanande material.
Inga förkunskaper krävs.

Mål

Du ska efter avslutad kurs ha fått kännedom om tillverkningen av kärlformade, drivna glas samt vad som är vad i en glashytta. Målet är att avslutningsvis blåsa och forma sitt eget dricksglas.

Innehåll

Du får en kort teoretisk genomgång av glasets historia och de olika tekniker som finns. Vi gör en säkerhetsgenomgång av glashyttan där du också lär dig vad de olika sakerna är och vad de heter. Du lär dig att balansera glaset på en spik (solitt järnrör), jämna till det på ett välsbleck, att använda skärsax och göra en ”hals”. Samma process upprepas på en pipa (ihåligt järnrör) och du får blåsa i luft, puntla och slutligen driva ditt glas. Genom att använda valfri pulverfärg (pulvriserat färgat glas) kan du sätta din personliga prägel på glaset.

Undervisningsform/kursupplägg

Arbetet sker både i grupp och individuellt. Max antal deltagare är 6. Kom i eller medtag arbetskläder, förslagsvis långbyxor (t ex jeans), lätta oömma skor och långärmad bomullströja.

I kurspriset ingår en enklare fika. Smörgås + kaffe eller te.

Material

Material till värde av 200 kr ingår i kursavgiften.
Glaset som tillverkas måste efter kursen svalna långsamt för att inte spricka och får därför avhämtas vid ett senare tillfälle som ni kommer överens om med kursledaren då hyttan är öppen.

Kursledare

Kursen leds av en erfaren glaskonstnär och glasblåsare.

Praktisk information

Tillfället äger rum i Kihlgrens konstprodukters hytta vid Hägerstens allé.

Kursledare

Gunilla Kihlgren

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
5 dec 2024 - 5 dec 2024
Torsdag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
tor 5 dec 2024 kl 17:30-20:30
Plats
Hägerstens Allé 84C, 12937 HÄGERSTEN
Visa på karta
Studietimmar
4
Kurs-ID
117269
Pris
1975 kr