Glasblåsning - helgkurs

Plats Stockholm

Glasblåsning är ett tvåtusenårigt hantverk. Glasblåsning handlar mer om att effektivisera sin teknik och om att vara känslig för glasets särskilda egenskaper än om lungkapacitet.

Boka kursen nu

Förkunskaper

Kursen vänder sig till alla som vill komma i kontakt med detta utmanande material.
Inga förkunskaper krävs.

Mål

Du ska efter avslutad kurs ha fått kännedom om tillverkningen av kärlformade, drivna glas samt vad som är vad i en glashytta. Målet är att avslutningsvis blåsa och forma ett antal egna glasföremål.

Innehåll

Du får en kort teoretisk genomgång av glasets historia och de olika tekniker som finns. Vi gör en säkerhetsgenomgång av glashyttan där du också lär dig vad de olika sakerna är och vad de heter. Du lär dig att balansera glaset på en spik (solitt järnrör), jämna till det på ett välsbleck, att använda skärsax och göra en ”hals”. Samma process upprepas på en pipa (ihåligt järnrör) och du får blåsa i luft, puntla och slutligen driva ditt glas. Genom att använda valfri pulverfärg (pulvriserat färgat glas) kan du sätta din personliga prägel på glaset. Deltagarna tittar också på och diskuterar varandras produktioner.

Undervisningsform/kursupplägg

Arbetet sker både i grupp och individuellt. Max antal deltagare är 6. Kom i eller medtag arbetskläder, förslagsvis långbyxor (t ex jeans), lätta oömma skor och långärmad bomullströja.

I kurspriset ingår en enklare fika. Smörgås + kaffe eller te.

Material

Materialkostnad på 300:- tillkommer och faktureras i samband med kursavgiften.
Glaset som tillverkas måste efter kursen svalna långsamt för att inte spricka och får därför avhämtas vid ett senare tillfälle som ni kommer överens om med kursledaren då hyttan är öppen.

Kursledare

Kursen leds av en erfaren glaskonstnär och glasblåsare.

Om Covid-19

Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger för att minska smittspridningen. Det innebär att vi använder oss av myndighetens riskbedömningsverktyg för evenemang och sammankomster, för att utvärdera eventuella risker och för att kunna vidta åtgärder. Generellt innebär detta att vi är noga med hygienen och uppmanar deltagare att tvätta händerna noggrant och regelbundet. Vi säkerställer hög nivå på städning av toaletter. Vi anpassar även gruppstorlekarna så att deltagarna inte är för nära varandra.
Utöver detta gäller att om du uppvisar symptom på Corona (feber, hosta – se Vårdguiden för mer information), även milda symptom, ska du avstå från att komma till din kurs.
För att löpande förhålla oss till eventuella nya rekommendationer ifrån Folkhälsomyndigheten kommer vi att fatta beslut om kursens genomförande först 1-2 veckor innan kursstart.

Kursledare

Gunilla Kihlgren

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
24 okt 2020 - 25 okt 2020
Lö 14:00 - 17:45
Sö 11:00 - 14:45
Tillfällen
2
Plats
Hägerstens Allé 84 C, 12937
Visa på karta
Studietimmar
10
Kurs-ID
1074244
Pris
2950 kr