Lär dig tillverka akvarellfärg

Plats Visby

Välkommen på en spännande kurs där du får lära dig att tillverka akvarellfärg på ett ursprungligt sätt. Att tillverka egen akvarellfärg är både roligt och lätt.

Boka nu

Mål 

Att lära dig tillverka akvarellfärg på ett ursprunligt sätt.

Förkunskaper 

Inga förkunskaper behövs

Kursinnehåll 

Deltagarna kommer att få lära sig grunderna till hur man tillverkar egen akvarellfärg. De kommer få kunskap om hur man tillverkar färgens bindemedel av bland annat arabiskt gummi. Kunskap om vilka pigment som fungerar bäst med akvarellens bindemedel. Samt kommer deltagarna att få tillverka en grundfärg som används för att grunda duk för att kunna målas på med akvarellfärg.

Genom att lära sig att tillverka akvarellfärg kommer du att få tillgång till en bättre kvalitativ färg, och även till ett billigare pris. Dessutom kommer du att lära dig att påverka färgens beteende och karaktär. Då kan du styra nyanserna för att kommentera eller efterlikna olika konststilar eller epoker, till exempel 2000-talets Lars Lerin eller Persiskt miniatyrmåleri från 1500-talet.

Denna kurs passar alla som tycker om att måla med akvarell från hobbynivå till den professionella konstnären. Vi har gemensamma genomgångar och uppgifter samt individuell handledning.

Kursupplägg 

  • Tillverka akvarellfärg, av pigment, bindemedel (arabiskt gummi, vatten, honung, glycerin)
  • Förberedda linneduk på träram
  • Koka djurlim för duk
  • Föreläsning om målerimaterialet
  • Tester och jämförelser mellan egentillverkad färg och köpt färg

Bra att veta 

Allt material som man tillverkar får man ta med sig hem. En materialkostnad tillkommer på 90kr som swishas på plats till kursledaren.

Kursledare

Nils Östbrant

Nils Östbrant har en master i konst från Bildkonstakademin i Helsingfors i Finland. Han har mer än tio års erfarenhet av akvarell-, tempera- och oljemåleri, och materialtillverkning. Just nu så studerar Östbrant pedagogiska studier från Högskolan Dalarna för att bli behörig bildlärare och är en av de drivande personerna i konstgalleriet Apoteket på Roma Kungsgård.

Vad är det bästa med att tillverka akvarellfärg?
– Skillnaden mellan egentillverkad akvarellfärg och butiksköpta varianter är stor. När du tillverkar färgen själv, använder du 100% rent pigment och bindemedel, helt utan onödiga tillsatser som ofta finns i kommersiella produkter. Detta resulterar i en högkvalitativ färg som ger bättre lyster.

Vad hoppas du att deltagarna tar med sig från din kurs?
– Jag vill att deltagarna ska känna glädjen av att upptäcka hur enkelt och givande det är att tillverka sin egen akvarellfärg på bara ett tiotal minuter. De kommer att lämna kursen med ett fint minne av en rofylld och inspirerande kurs, tillsammans med trevliga kurskamrater i en vacker miljö.

När du själv ägnar dig åt ditt konstnärskap, vad skapar du helst då?
– Jag älskar att skapa målningar som berättar en historia, med starka och rena färgkulörer. Jag hämtar inspiration från medeltida måleri och 1700-talets landskapsmåleri, blandat med 1900-talets färgpigment. Denna unika kombination ger mina verk en tidlös och kraftfull karaktär.

Fotografi på Nils Östbrant.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Visby

info.visby@folkuniversitetet.se

Kursperiod
26 okt 2024 - 26 okt 2024
Lördag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
lör 26 okt 2024 kl 10:00-16:00
Plats
Merkuriusgatan 1, 62141 VISBY
Visa på karta
Studietimmar
8
Kurs-ID
118246
Pris
800 kr