Spara framgångsrikt i Fonder - Steg 2

Plats Borås

Trygga din ekonomiska framtid och få möjlighet till ett rikare liv! Med kunskap om fonder och fondmarknaden får du möjligheter att uppnå en större ekonomisk frihet. Lär dig mer i denna fortsättningskurs.

Boka nu

- Alla, verkligen alla, kan bli framgångsrika med sitt sparande!
Orden är kursledaren Stefan Bergs. Han har arbetat på SEB, Investment AB Latour, Swedbank, varit med och startat upp ODIN Fonder och arbetat för bland annat Aktiespararna och Privata affärer. Han brinner nu för att föra ut sina erfarenheter till dig som känner att du vill ta tag i ditt sparande. Stefan vill vara med och ändra på att många i dagens Sverige får en dramatiskt försämrad ekonomi då de slutar arbeta. Det behöver inte vara så - små summor kan bli rejält stora om man börjar sparandet i tid. Allt sparande som görs är bra! Nästan samtliga vuxna i Sverige äger fonder i någon form. Tyvärr är det många som saknar en grundkunskap kring fondsparande. Skillnaderna i avkastning mellan de bästa och de sämsta fonderna är enorma. Med en kurs i fondsparande har du fått förutsättningar att lyckas väl med ditt sparande.

Målgrupp
Denna kurs riktar sig till dig som redan gått den inledande kursen ”Spara i fonder, grundkurs".
Om du från annat håll har kännedom om olika typer av fonder samt hur man hittar fondinformation på olika handelsplattformar samt hos Morningstar, går det också utmärkt att ansluta till denna kurs.

Mål
Målet med kursen är att vi skall lära oss var och hur vi kan inhämta information om sådant som kan påverka fonder och fondmarknaden i Sverige och globalt. Marknaden översköljs med information hela tiden, varje sekund, dygnet runt, året runt. Vi lär oss hur vi hittar seriös information som hundratals experter bearbetat och sammanfattat åt oss.

Efter denna kurs har du god kunskap om hur du tar reda på hur de ekonomiska framtidsutsikterna ser ut för olika branscher, länder och regioner. Detta i kombination med att du redan vet hur du väljer ut typ av fond utifrån bland annat risk och tidshorisont ger dig goda förutsättningar att lyckas väl med ditt fondsparande.

Under kursen går vi igenom:
Vilka branscher i Sverige spås få bäst tillväxt framöver? Vi studerar Konjunkturinstitutets Konjunkturbarometer samt Swedbanks/Silfs Inköpschefsindex (PMI).
Vilka länder/regioner spås få bäst tillväxt framöver? Vi hämtar bland annat information från IMF (Internationella valutafonden).
Hur skyddar vi vårt fondsparande då framtidsutsikterna ser mörka ut? Vi studerar hedgefonder, ETF:er mm.
Vi studerar fonder som stiger i värde då börsen faller.
Investmentbolag vs aktiefonder. En detaljerad jämförelse. Vilka har presterat bäst de senaste 10 åren samt varför?
Vilka tidskrifter ger god information om fonder? Vi studerar ett urval som ger bra information att känna till då vi väljer fonder. Vad kostar de i tidningsform samt digitalt?
En avslutande makroekonomisk analys.

Vid varje kurstillfälle finns tillfälle att lyfta de frågor som kan uppstå.

Litteratur och material
Lärarens eget material som ingår i kursavgiften.

Kursledare

Stefan Berg

Alla, verkligen alla, kan bli framgångsrika med sitt sparande!

Jag heter Stefan Berg och är väldigt intresserad av värdepapper och i synnerhet fonder. Jag har i 35 år arbetat med att hjälpa företag och privatpersoner att tjäna pengar på pengar. Jag har arbetat på S/E/B, Investment AB Latour, Swedbank och ODIN Fonder. År 2007 startade jag ODIN Fonders kontor i Göteborg och jobbade där fram till 2020. Min ambition nu är att föra ut mina erfarenheter till människor som känner att de bör ta tag i sitt sparande. Kanske har du inte kommit igång än med sparandet eller så är du inte helt nöjd med de resultat som du hittills uppnått.   

Efter att ha haft 100-tals kundträffar via Aktiespararna, Privata Affärer, företagarföreningar med flera så upplever jag att jag hittat ett sätt att utbilda på som är avslappnat och kul. Det får inte bli för stelt och allvarligt. Vi skall ha kul tillsammans! Vi kommer huvudsakligen att prata om fonder men självklart kommer vi även att inkludera aktier.

Mitt mål med denna kurs är att hjälpa er kursdeltagare att nå era framtida mål med ert sparande. Det skulle glädja mig, då vet jag att jag gjort skillnad. Pengars främsta fördel är att de ger frihet.  

”Ränta på ränta – världens åttonde underverk” enligt Albert Einstein.     

Jag ser fram emot att träffa er!

Stefan Berg är lärare i ekonomi på Folkuniversitetet i Göteborg

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Borås

info.boras@folkuniversitetet.se

Kursperiod
23 nov 2024 - 23 nov 2024
Lördag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
lör 23 nov 2024 kl 10:00-15:00
Plats
Alingsåsvägen 6, 50435 BORÅS
Visa på karta
Studietimmar
6
Kurs-ID
309515
Pris
695 kr