Förutsättningar för att delta
Kursen är lärarledd och ges på distans via Microsoft Teams, där undervisningen är interaktiv och genomförs i realtid. Du kommunicerar direkt med din kursledare och dina kurskompisar precis som i ett fysiskt klassrum, men via din egen dator. Detta kräver att du har tillgång till dator med kamera, mikrofon och högtalare samt internetuppkoppling. Cirka en vecka innan kursstart kommer du få instruktioner och en Teams-länk för att kunna delta på kursen.
Målgrupp
Kursen riktar sig till dig som är 18 år och uppåt, har erfarenhet av teater och vill arbeta med en monolog och dialog för att få individuell förståelse för gestaltningsarbete samt fördjupad förståelse för samspelet.
Kursinnehåll
Du får fördjupa ditt hantverk i arbetet med text och går bland annat igenom följande moment:
- Hur levandegör jag en monologtext?
- Hur får jag dialogen att svänga?
- Hur börjar jag arbetet med en teatertext?
- Hur synliggör jag karaktären i mitt arbete?
- Vi tar reda på vad texten berättar och vad som utgör situationen för texten.
- Vi arbetar med vilja, medel, vändpunkt och motstånd för att göra text och
- gestaltning tydlig.
- Vi arbetar även med dina personliga förutsättningar inför ansökningssituationer.
Kursupplägg
Undervisningen sker individuellt i dialogparen och i gruppen. I en del av kursmomenten tittar du på och är delaktig när andra kursdeltagare arbetar, det är en del av kursen och en viktig del i processen. Även viss repetition mellan gångerna kan förekomma. Observera att du behöver avsätta tid för att repetera mellan kurstillfällena.
Mål
Målet med kursen är att du ska få en djupare förståelse för arbete med monologer och dialoger samt utveckla dina egna verktyg som skådespelare.
Fortsättningsmöjligheter
"Vi gör teater - gestalta en monolog och dialog, distans live" är en kurs som du kan gå flera gånger om du vill. På så sätt får du chans att prova på flera olika monologer och dialoger. Varje kurs är unik på så sätt att vi har nya texter som vi arbetar med. Prata gärna med din kursledare om dina utvecklingsmöjligheter.
Kursledare
Susanne Sjöquist
Susanne har lett teatergrupper sedan 1980-talets mitt på Vår Teater, Stockholms Teaterverkstad m.m. Hon var med och startade och ledde teater Kompassen, en fri grupp i Nacka som spelade allt från revy och barnteater till dagsaktuell samhällsengagerad teater.
Susanne har kandidatexamen och lärarlegitimation i Teaterämnena + Estetisk kommunikation. Hon har undervisat 15 år på gymnasienivå, fortbildat sig på Teaterhögskolan i Stockholm och har stor erfarenhet av skådespeleri och teater i olika sammanhang och funktioner. Susanne är även utbildad Gestaltterapeut.
"Jag vill ge mina deltagare mod och lust att utforska och utvecklas tillsammans. Teater är för mig ett kollektivt och undersökande arbete där alla i gruppen är lika viktiga för processen och berättandet. Trygghet, respekt och lust är grundpelare i min undervisning."

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm