Livslångt lärande – studiecirklar för dig som är senior

Du är aldrig för gammal för att lära dig något nytt och roligast är att lära sig i gemenskap med andra – det är något vi på Folkuniversitetet tror helhjärtat på.

Close up of a group of seniors hiking through the forest

Tillsammans mot ensamhet

Idag är vi många som bär på en känsla av ensamhet. Det kan bero på flera saker. Allt från att arbetslivets gemenskap försvunnit i samband med pensionen till att familj och vänner bor på annan ort eller helt enkelt inte har möjlighet att träffas särskilt ofta. I och med Covid -19-pandemin har dessutom många behövt isolera sig för att minska smittorisken och upplever en känsla av ensamhet som följd.

I ett projekt finansierat av Socialstyrelsen fokuserar Folkuniversitet på att få fler äldre att hitta till folkbildningen och på så sätt främja gemenskap, utveckling och livslångt lärande. Att delta i till exempel en studiecirkel är inte bara stimulerande och lärorikt utan också ett utmärkt sätt att finna nya lärdomar, intressen och inte minst en chans att hitta vänner för livet.

 

Folkbildning – på ett säkert sätt

I och med Covid -19-pandemin är det många som inte vill, kan eller bör träffas i grupp eller åka kollektivtrafik. Om du är intresserad av att delta i en studiecirkel hjälper vi gärna till att organisera en grupp i ditt bostadsområde. Har du exempelvis en samlingslokal i ditt närområde där ni kan hålla ordentligt med avstånd och ses en mindre grupp på max 8 personer? Då hjälper vi dig gärna att hitta andra deltagare som har nära till lokalen och är intresserade av att lära sig om samma ämne som dig. Vill du hellre träffas digitalt så hjälper vi dig att komma igång med en digital studiecirkel.

 

Några av våra aktiviteter:

  • Livsberättargrupper

I en livsberättargrupp får du chans att reflektera över erfarenheter och minnen tillsammans med andra seniorer. Vissa vill skriva ner sina berättelser medan andra helst berättar muntligt - i en livsberättargrupp är det upp till dig att välja själv hur du vill dela din berättelse.
Läs mer här och gör en intresseanmälan

  • Konst - Kultur - Historia

Är du nyfiken på Umeås olika museum och vill upptäcka dessa tillsammans med andra senior­er? Då är vår studiecirkel på tema konst, kultur och historia perfekt för dig!
Läs mer här och gör en intresseanmälan

  • Bokcirkel

Tycker du om att läsa och vill reflektera kring det du läst tillsammans med andra? En bok­cirkel är ett utmärkt sätt att få ut mer av det du läser och samtidigt hitta nya vänner med samma intressen som dig.
Läs mer här och gör en intresseanmälan

  • Internet - Digitala tjänster 

Vill du få enskilt stöd med digitala tjänster och få hjälp med hur du får ut mest av din smartphone, surfplatta eller dator? I ett samarbete med NTI-gymnasiet i Umeå kopplar vi samman dig med en duktig elev och tillsammans går ni igenom de appar och e-tjänster som du vill ha hjälp med.
Läs mer här och gör en intresseanmälan

 

  • Dans 60+

Balettakademien har ett stort utbud av dan­skurser i olika stilar och för olika målgrupper. För dig som är senior, tycker om att röra på dig och är öppen för att utvecklas tillsam­mans med andra finns dans 60+. Du behöver inte ha några speciella förkunskaper, utan läraren lägger upp kursen efter gruppens förmåga.
Läs mer för aktuellt kursutbud.

 

  • Skog och hälsa

En kurs i skogsbad innebär att du blir guidad att uppleva skogen med alla dina sinnen. Vi låter naturens lugnande intryck skölja över oss och fylla hela kroppen med harmoni och ny, stärkande energi. Att vistas i skog och natur bidrar till minskad stress, sänkt blodtryck, starkare immunförsvar samt ökad kreativitet. Vem som helst kan vara med på kursen och det spelar ingen roll om du är van att gå i skogen, om du går långsamt eller snabbt.
Läs mer här och anmäl dig

 

Hur går jag till väga?

Om du är intresserad av att delta i någon av dessa aktiviteter kan du anmäla dig via länkarna ovan eller kontakta oss direkt. Du kan också komma med egna förslag på aktiviteter eller ämnen du skulle tycka det vore roligt att fördjupa dig inom. Vi ser fram emot att höra från dig!

Kontakta oss:

Cornelia Lohf, utbildningsledare "Projekt ofrivillig ensamhet"
cornelia.lohf@folkuniversitetet.se
090-711466

Signe Andersson, utbildningsledare "Projekt ofrivillig ensamhet"
signe.andersson@folkuniversitetet.se
090-711465