Petra Holmberg

Kursledare

Petra är verksam inom naturlig färgning, hållbart mode och konst och gick sommaren 2014 Sveriges första universitetskurs i naturlig experimentell färgning på Högskolan för design och konsthantverk. Hon håller workshops nationellt och internationellt samt undervisar inom naturlig färgning på HV Skola och Nyckelviksskolan. Petra har även studerat japansk växtfärgning och mönstringstekniker på tyg i Japan.

Varför har du valt din utbildning/ditt arbete?
- Jag är nyfiken på hur det vi människor gör påverkar miljön och för att jag har ett starkt både experimentellt och kulturhistoriskt intresse för färgning. Dessutom vill jag ”ta saken i egna händer” och se vad jag kan upptäcka i närheten (i mitt fall ofta urban natur) att färga med, detta var även en stor del i min utbildning.

Vad gillar du bäst med ditt kursämne?
- Att jag ständigt lär mig och kan överraska mig själv och får utlopp för att undersöka och för hur slumpen och tillfället påverkar både process och resultat – väldigt bra för mig som har varit ett riktigt kontrollfreak!

Vilket är ditt mål med undervisningen?
- Jag älskar att få andra att upptäcka den värld som naturlig färgning innebär och vill öppna dörrar för andra, experimentellt, kulturhistoriskt och kring miljö- och klimataspekter, särskilt kopplat till modeindustrin som är en av världens mest förorenande och klimatnegativa branscher.

Petra Holmberg

Petra Holmberg