Konsten att skriva låtar – lär dig av ett proffs

Senast ändrad

Vad är det egentligen som utgör en bra låt? Och vad händer om man bryter mot normerna? På kursen ”Skriv dina egna låtar” lotsar musikern och låtskrivaren Oscar Sjöstrand deltagarna genom låtskrivandets historia och metoder. Du får teoretiska och praktiska redskap för att börja skriva dina egna låtar – på det sätt som passar dig.

– Låtskrivandet är för mig en så viktig del av livet. Kan fler personer upptäcka det tror jag att det främjar både hälsa och livslust! säger Oscar Sjöstrand.

Oscar Sjöstrand är musiker, men ser sig framför allt som låtskrivare. Han började redan som ung tonåring att skriva egna låtar, och blev sedan mer teoretiskt skolad via ett singer/songwriter-program på gymnasiet. Därefter har han skrivit och musicerat både för egen del, men också tillsammans med andra i olika konstellationer.

Varför ska man gå din kurs ”Skriv dina egna låtar”?
– Jag vill gärna vända på frågeställningen och hävda att kursen inte är "min", utan låtskrivandet är något vi kommer att göra och upptäcka tillsammans. Jag går in med inställningen att min roll är att vara ett bollplank till kursdeltagarna; jag vill, genom att ge teoretiska och praktiska redskap, väcka lust hos varje deltagare att skriva sina låtar på det sätt de finner mest givande!

Vad gör ni på kursen?
– Vi kommer inledningsvis att gå igenom låtskrivandets historia med start från den moderna låtens guldålder, vilket enligt mig börjar från 60-70-talet. Frågor vi exempelvis kommer diskutera är "Vad är det som utgör en bra låt?", "Hur definierar man ens en låt?", "Finns det en gemensam nämnare för många av de stora låtarna?". Därefter kommer vi via praktiska moment bryta ner en låts olika delar, för att på så sätt kunna få en god uppfattning om hur man kan skriva sina egna alster.

– En typisk poplåts struktur och form är något som vi senare i kursen också kommer ifrågasätta: Vad händer om man bryter "reglerna" för hur en låts form ska vara? Det kommer alltså att ges utrymme för mycket tankar och skaparlust!

– Det är för mig viktigt att alla kursdeltagares röster blir hörda - därför kommer kursen att vara dynamisk och strukturen kan komma att vara högst flexibel - jag hoppas att kursdeltagarnas olika åsikter kan få påverka kursen!

Vem vänder sig kursen till?
– Kursen vänder sig verkligen till VARJE person som är nyfiken, har en önskan om att vara kreativ, och som på en enkel nivå spelar antingen piano eller gitarr, men som nu vill testa på hur det är att spela sin egen musik i stället för andras.

– Vid varje kurstillfälle bör deltagaren ha med sig dator, anteckningsblock och penna, samt egen gitarr om man spelar det. Piano löser Folkuniversitetet på plats.

Vad tycker du är roligast med att undervisa?
– Jag tycker det är otroligt givande att få vara med under processen när jag märker hur en person börjar hitta sitt eget konstnärliga uttryck och därefter fortsätter att utveckla och förvalta det. Tänk att få vara med och påverka i en positiv riktning!

Har du något tips till den som vill satsa på att bli låtskrivare?
– För mig är låtskrivandet en slags dokumentation; av tankar, känslor, sinnesstämningar och händelser. Är man mottaglig för att analysera den typen av saker tror jag att man redan där har sått ett frö till en blivande låt. Utöver det egna skrivandet är det som alltid bra att vara öppen och lyhörd för andra musiker och låtskrivares åsikter. Våga ta kontakt med andra personer för samarbeten, tillsammans lär man sig alltid något nytt. Våga påbörja en idé men också kassera den om man kör fast eller tappar inspiration, för inspiration kommer alltid på nytt igen!