Scenkonst

Exempel på Folkuniversitetet i Göteborgs samarbeten med organisationer, grupper och föreningar som arbetar med scenkonst.

Scenkonst - Folkuniversitetet i Göteborg

Starta en studiecirkel nu

Benedikte Esperi

Benedikte Esperi arbetar med dans och performance både sceniskt och pedagogiskt. I performancegestaltningarna får dans, poesi, film, musik och det icke ännu utforskade plats, främst som solon, men kollaborerar även med andra artister.

Benedikte Esperi

Clownen Hokus

Hokus har underhållit barn i över 25 år nu och har därför också blivit många barns favorit. Speciellt i Göteborg där han numera har sin hemvist och uppträder så gott som året runt i restaurang Villa Belparc i Slottskogen. Där håller han sina shower och delar ut ballongfigurer till alla barn efteråt.

Clownen Hokus

Clownkliniken

Ett möte med sjukhusclownerna sker helt efter den enskilda människans förutsättningar, just där han eller hon för stunden befinner sig. Clownerna skiljer inte på vem som är barn, vuxen, sjuk eller frisk – de ser och möter människan.

Clownkliniken

Dockteater Sesam

Teater Sesam representerar en blandform av traditionell och modern teater med inriktning på dock- och skuggspelsteater. Signumet är att hela tiden utveckla scenspråk och teknik samtidigt som man varsamt håller liv i en klassisk teatertradition. På Teater Sesam spelas teater för alla åldrar men tyngdpunkten i vår repertoar vilar på barn och ungdomsteater.

Dockteater Sesam

GEST – Gothenburg English Studio Theatre

GEST grundades 2005 med syfte att erbjuda kvalitativ, modern och prisbelönt teater framförd på engelska. GEST arbetar med professionella skådespelare och regissörer från Storbritannien och Sverige och producerar teater av hög standard, tillgänglig för alla.

GEST – Gothenburg Enligsh Studio Theatre

Gratiosa

Christel Kopp har hållit studiecirklar i renässansdans i flera år och har utforskat material från 1300-tal till sent 1500-tal. Gratiosas medlemmarna syr dessutom upp tidstypiska kläder till sina uppträdanden och förkovrar sig kring andra ämnen som har med renässanskulturen att göra.

Göteborgs Dramatiska Teater

Göteborgs Dramatiska Teater är en intim källarteater i hjärtat av Majorna. Lokalerna i Stigbergsliden intill Henriksberg är tillgnglighetsanpassade, och där spelar Göteborgs Dramatiska Teater dramatik från när och fjärran med målet att beröra, ruska om och ifrågasätta.

Göteborgs Dramatiska Teater

Meeting Plays

Meeting Plays är en konstgrupp med rötter i scenkonsten som startade 2014. De skapar mötesplatser i bostadsområden, mobiliserar för lokalt engagemang och genomför gräsöverskridande konstprojekt i samverkan med boende som tar plats och utmanar strukturer för att påverka och förändra samhället.

Meeting Plays

Moa Kompani

MOA kompani startade 2006 av koreografen Moa M. Sahlin. Koreografier och projekt skapas ofta i queer fenomenologisk interdependens. MOA Kompani har ett nyfiket förhållningssätt med fokus på kunskaps utjämnande, inkluderande och radikala konstnärliga val. Frågorna och den öppna processen är lika viktig som den färdiga föreställningen.

Moa Kompani

Patriciabaletten

Patriciabaletten är en ambitiös studentbalett som i över femtio år har muntrat upp musiklivet från Uppsala till Istanbul, men allra mest i Göteborg. Tillsammans med orkestern Tongångarne skräddarsyr de shower med fart och fläkt, glitter och glamour.

Patriciabaletten är knuten till Göta studentkår vid Göteborgs universitet och tränar två gånger i veckan på Studenternas hus, där föreningslokalen också ligger.

Patriciabaletten

Teater ACTA

Teater ACTA skapar teater och film om aktuella ämnen som berör och öppnar upp för debatt. Produktionerna är ofta genreöverskridande med teater, dans, musik och filmprojektioner i samma föreställning. ACTA har en pedagogisk inriktning på alla pjäser som förstärks genom att föreställningarna följs upp med en workshop.

Teater ACTA