Museer och kulturarv

Exempel på Folkuniversitetet i Göteborgs samarbeten med museer och kulturarvsinstitutioner.

Samarbeten museer Folkuniversitetet Göteborg

Starta en studiecirkel nu

Aeroseum

I den flyghistoriska kulturanläggningen Aeroseum visas flygets historia och utveckling – från Ikaros till dagens moderna flygplan, helikoptrar och andra flygande farkoster.

Aeroseum är ett upplevelsebaserat aktivitetscenter där besökaren ska kunna uppleva miljön och känslan av flygande farkoster med alla sina sinnen.

Utställningarna presenteras i upplevelsebaserad, experimentell och pedagogisk form. Aeroseum vill stimulera barns och ungdomars intresse för teknik och naturvetenskapliga ämnen.

Aeroseum

Gunnebo Slott och Trädgårdar

Gunnebo Slott och Trädgårdar är en av Sveriges främsta 1700-talsanläggningar och ligger vackert beläget mellan Stensjön och Rådasjön i Mölndal, strax söder om Göteborg. Här erbjuds ett flertal olika visningar, både dramatiserade visningar och traditionella guidningar.

Gunnebo Slott och Trädgårdar

Göteborgs konstmuseum

Med en internationellt uppmärksammad samling, ett gediget utställningsprogram, fördjupande forskning och ett brett utbud av pedagogiska aktiviteter är Göteborgs konstmuseum ett av norra Europas främsta museer för bildkonst.

Göteborgs konstmuseum

Göteborgs Konsthall

På Göteborgs Konsthall kan du se utställningar med svenska och internationella konstnärer, som lyfter fram mångfalden inom den samtida konsten. Konsthallen ligger vid Götaplatsen i centrala Göteborg och har alltid fri entré.

Göteborgs Konsthall

Göteborgs Naturhistoriska museum

Göteborgs Naturhistoriska museum är beläget på en höjd i Slottsskogen alldeles ovanför Linnéplatsen. Ekologi och människans påverkan på omgivningen är ett av de områden som museet ofta har utställningar kring. Folkuniversitetet är med och arrangerar flera kulturprogram som museet genomför där skolor och barn ofta är målgrupp.

Göteborgs Naturhistoriska museum

Göteborgs Stadsmuseum

Göteborgs stadsmuseum har i uppdrag att skapa sammanhang mellan Göteborgs historia, nutid och framtid. På museet kan du lära dig mer om Göteborgs och Västsveriges historia och ta del av frågor som handlar om Göteborg idag och hur staden kommer att utvecklas. Göteborgs Stadsmusejm har en av Sveriges största kulturhistoriska samlingar.

Göteborgs Stadsmuseum

Maritiman

Maritimans fartygsflotta tar dig med på en seglats genom en svunnen epok med hjälp av sjömanshistorier och fartygshistorik. Dess fartyg är inget annat än ett flytande kulturarv, väl förankrat vid Packhuskajen, som tillsammans med en guidebesättning ger liv åt historier som är värda att berätta vidare.

Maritiman

Röda Sten Konsthall

På Röda Sten Konsthall upplever du utställningar och föreställningar av svenska och internationella samtidskonstnärer. På husets fyra våningsplan kan du se allt från måleri och fotografi till performance, video och ljudkonst.

Röda Sten Konsthall

Röhsska museet

Röhsska museet öppnade 1916 och är Sveriges enda specialmuseum för design och konsthantverk. Museet samlar på historisk och samtida design och konsthantverk för att skapa mening i formens historia.¨

Röhsska museet

Sjöfartsmuseet Akvariet

På Sjöfartsmuseet Akvariet kan du utforska livet under, ovan och vid vattenytan. Här kan alla få veta mer om relationen mellan hav och människa. Om havets miljö och livsformer och om hamnstaden i en föränderlig värld.

Sjöfartsmuseet Akvariet

Tjolöholms Slott

Tjolöholms Slott är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning. Det påkostade slottet stod klart 1904 och sägs vara en av Sveriges märkligaste byggnader. Arkitekt Lars Israel Wahlman ritade det i Tudor-stil åt hovstallmästare James Fredrik Dickson och hans hustru Blanche. Slottets påkostade inredning bjuder på brittisk "comfort" och för sin tid toppmoderna bekvämligheter såsom rundspolande duschar och en dammsugare med en vikt på ett ton.

Tjolöholms Slott

Världskulturmuseet

Världskulturmuseet vill vara en plats där människor upplever, utmanas och bidrar till nya insikter och perspektiv på vår värld. Tillsammans ger utställningar, pedagogiska aktiviteter och program ett rikt utbud som stimulerar till eftertanke och nyfikenhet.

Världskulturmuseet

Winga Vänner

Winga Vänner bevarar byggnader och miljö på Vinga, bland annat ”Fyrmästarbostaden” som är Evert Taubes barndomshem samt ”Biskopsgården” som är den gamla överlotsbostaden. Under sommaren ordnas guidningar av både fyr och båk, men guidningar kan också bokas hela året. Under sommaren driver vi en kiosk och gästhamn.

Winga Vänner

Äskhults by

Bara två mil från Kungsbacka kan du uppleva en helt annan tid. Strosa runt mellan timrade stugor och uråldriga stengärdesgårdar. Ta en vända runt sjön. Kärna smör. Möt en Linderödsgris på nära håll. Säg hej till en bonde från 1800-talet. Klappa barken på ett vårdträd. Fika på hembakat i kaffestugan.

Äskhults by