Kurserna hjälpte Ante att förverkliga sin dröm

Efter att ha läst japanska vågade Ante Wiklund ta steget. Han flyttade till Japan.

Illustratören och poddaren Ante Wiklunds fascination för Japan väcktes när han var 7–8 år och den stora mangaboomen kom till Sverige i början av 2000-talet. Serietidningar och tv-spel ledde snart till ett bredare intresse för den japanska kulturen.

– Några år efter studenten reste jag runt i Japan i en månad. Då tändes en ny gnista och jag började drömma om att bo där en dag.

Bäst i klassen

Ante Wiklund ville lära sig japanska för att ha ett ben att stå på när han flyttade dit. Valet föll på Folkuniversitetets kvällskurser som passade bra eftersom han jobbade och pluggade samtidigt.

– Kurserna gav mig en bra start och fick mig att våga ta steget att flytta till Japan. När jag väl kom till Tokyo och fortsatte läsa språket var jag bäst i klassen eftersom jag redan kunde tecknen, hade koll på grammatiken och kände till en hel del ord.

Det bästa med kurserna var att Ante Wiklund fick tillfälle att prata japanska och att han fick input som man inte får via språkapparnas stela ”duolingospråk”.

– Uttal och vardagligt språk var det mest värdefulla. Och läraren som själv var från Japan kom med roliga historier om språket i sig och om språkliga och kulturella skillnader mellan Japan och Sverige.

Det bästa jag har gjort i mitt liv

Att vara i en annan kultur på andra sidan av jorden och inte ha någon annan att lita på än sig själv fick Ante Wiklund att växa som människa. Även känslorna för Japan, som han nu beskriver som sitt andra hem, blev starkare.

– Att bo i Japan och samtidigt kunna språket gav mig tillgång till ett helt nytt lager av kulturen. Det är nåt av det bästa jag har gjort i mitt liv och allt började med en kurs.

Ante Wiklund stänger inte dörren för att resa tillbaka till Japan i framtiden. Men först väntar studier på HDK och fler kurser i japanska på Folkuniversitetet.

Se höstens kurser!