Kurser i hälsa och livsfrågor
Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att stockholmarna är mer stressade än folk i övriga landet. För att öka välmåendet och råda bot på kunskapsresistens i hälsofrågor, satsar Folkuniversitetet Stockholm på ett nytt kursutbud i ämnet Hälsa och Livsfrågor. Målsättningen är att sprida aktuell kunskap om hur vi förstår andra och oss själva bättre, minskar stressen och kan skapa en hälsosammare vardag.

Vi behöver strategier och metoder för att hjälpa hjärnan att återhämta sig och aktivera kroppens system för trygghet och lugn och ro. Att varva ned inför en ledighet är ett bra sätt att förbereda sig på att vara just ledig!

Om acceptans, återhämtning och kärlek. Under föreläsningen får du kunskap om förhållningssätt, stöd och verktyg att hantera den utmaning det innebär att vara barn, partner eller vän till någon som har fått en demenssjukdom.

En arytmi kan innebära allt från några extraslag till förmaksflimmer i hjärtat. Ett obehag som många känner igen.

Tankesmedjan Global Utmaning arrangerar en serie forskningsföreläsningar i samarbete med Folkuniversitetet. Alla föreläsningar behandlar hållbarhet ur ett eller flera perspektiv - ekologiskt, ekonomiskt eller socialt.

Hur uppfostrar man en valp och vad tycker den egentligen om sina ägare? Hur mycket förstår hunden av det vi säger och gör? En föreläsning med Per Jensen om den senaste forskningen på hundars beteende och känsloliv.

Funderat på att gå pilgrimsleden till Santiago de Compostela? Eller äventyrsvandra i Nepal? Föreläsningen handlar om att vandra långt, om smarta förberedelser och packtips, men också om vandringsberättelser och pilgrimslitteratur.

Biblioterapi är att läsa och att samtala om det lästa, för bättre hälsa och personlig utveckling. Vi utgår från litterära texter och undersöker vad texten gör med oss som läsare, vilka känslor och minnen den väcker.

Föreläsningen ges i samarbetet med Huvudvärksföreningen Stockholm i syfte att presenter aktuell forskning om migrän och huvudverk.

Små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad för ditt mående. Lär dig mer om diabetes typ 2 och vad du själv kan göra för att hålla blodsockret i balans. Berit Mjörnheim, leg. sjuksköterska, leder interaktivt i liten grupp.

Kan man fuska sig till en bättre hälsa? Vi möts dagligen av påståenden om vad som är bäst för kroppen. Myterna kring hur vi håller oss friska är många och motsägelsefulla – och ibland helt felaktiga.