Sök Meny
Intervju med Mladenka Djukic

”Språket är inträdesbiljetten till livet”

Mladenka Djukic älskar språk. Hon har undervisat på olika språk- och tolkkurser på Folkuniversitetet sedan 2012. Nu undervisar hon på den ettåriga grundutbildningen till kontakttolk och även på delkurser inom tolkningsyrket.

Vem är du Mladenka Djukic?
– Jag har undervisat på olika språk- och tolkkurser hos er sedan 2012. Jag kommer ursprungligen från Bosnien-Hercegovina där jag jobbade som gymnasielärare i ryska i tio år. Till Sverige kom jag 1992. Efter att ha lärt mig svenska blev jag behörig gymnasielärare i ryska och så småningom auktoriserad tolk i bosniska, kroatiska och serbiska. Jag har många års erfarenhet av att jobba som tolk och tolklärare.

Vad undervisar du i nu?
– Jag undervisar i Grundutbildning till kontakttolk, en ettårig utbildning som står under tillsyn av Myndigheten för yrkeshögskolan. Efter genomförd utbildning ska deltagarna vara godkända tolkar och professionellt och självständigt kunna hantera olika tolksituationer. De ska även kunna hantera olika etiska dilemman som kan förekomma i tolkyrket. En långsiktig målsättning är att deltagarna ansöker om auktorisation som tolk.

– Utöver det undervisar jag i delkurser inom tolkning, så som Sjukvårdstolkning, Samhällstolkning, Migrationstolkning samt Juridik för tolkar och Introduktion till tolkyrket.

Vad är roligast med att undervisa?
– Jag trivs i undervisningsmiljön och med alla fantastiska deltagare. Jag tycker om att dela med mig av mina kunskaper till andra. Med min pedagogiska erfarenhet och min långa erfarenhet som tolk erbjuder jag deltagarna en unik undervisning. 

Har du något motto i livet?
– ”Språket är inträdesbiljetten till livet”. Språket har länge varit mitt stora intresse. Det formar vårt sätt att tänka.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Sista minuten-kurser

Här hittar du vårt utbud av sista minuten-kurser med 25% rabatt. 

Till sista minuten-kurserna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Film

Kontakttolkutbildningen Konstateljén Kurser i hållbarhet för företag Skriv bättre i jobbet

Samarbetspartners

Vi samarbetar med olika föreningar och projekt i Jönköping, här kan du läsa om några av de samarbeten vi har just nu.

Våra samarbetspartners