Sök Meny
Intervju med Jenny Claesson och Pia Kjellerstedt, Spira

Succén Bakom kulisserna på Spira fortsätter

Jenny Claesson har alltid älskat teater, så när Folkuniversitetets kurs Bakom kulisserna på Spira dök upp, bokade hon in sig direkt. På kursen fick hon och de andra deltagarna följa en teaterproduktion från första början fram till genrep. I vår fortsätter samarbetet med en ny kurs med samma upplägg, men på temat dans.

Vad tyckte du om kursen på Spira?
– Kursen får 10 poäng av 10 möjliga. Pia Kjellerstedt från SPIRA ledde oss genom teaterns värld och var väldigt lyhörd och flexibel, så att vi deltagare skulle få ut så mycket som möjligt av kursen. Det var väldigt inspirerande!

Vad gjorde ni?
– Vid varje kurstillfälle fick vi bekanta oss med olika delar i en teaterproduktion. Vi träffade bland annat maskörer, kostymörer, skådespelare och regissörer och fick en insyn i hur de jobbar. Dessutom fick vi vara med under genrep. Det roligaste var att få följa produktionen "Den sista elden" från början till genrep. Kul att få en röd tråd från planering, kostym, regi till det slutliga resultatet.

Vad fick du lära dig?
– Jag har lärt mig väldigt mycket om hur en teater/musikalproduktion fungerar på och bakom scenen. Jag har också märkt att jag efter kursen är mer uppmärksam på detaljer när jag går och ser en föreställning, alltifrån musiken till klädval och scendekor.

Tre snabba frågor till Pia Kjellerstedt, projektledare på Kulturhuset Spira

Nu har ni haft två kurser "bakom kulisserna", tema teater och tema musik. Kommer ni att erbjuda kurserna igen?
– Det kommer vi absolut att göra. Intresset har varit mycket stort och båda kurserna har varit fullbokade. Vi planerar just nu en ny teaterkurs med start i vår som kommer att innefatta två spännande pjäser, Fröken Julie och Melancholia. Vi kommer också att återkomma med temat musik, troligtvis till nästa höst.

Blir det något nytt tema i vår?
– Ja, för den som vill fördjupa sig i dansen som konstart. Kursdeltagarna får se de dansproduktioner som kommer till huset, samtala med koreografen och få en inblick i att se och tolka dans.

Kan du berätta lite om SPIRAs verksamhet?
– Målet för verksamheten är att verka för ett bra liv i en attraktiv region. Det gör vi främst genom att med egna ensembler producera professionell scenkonst som engagerar, inspirerar och får besökaren att reflektera.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Sista minuten-kurser

Här hittar du vårt utbud av sista minuten-kurser med 25% rabatt. 

Till sista minuten-kurserna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Film

Kontakttolkutbildningen Konstateljén Kurser i hållbarhet för företag Skriv bättre i jobbet

Samarbetspartners

Vi samarbetar med olika föreningar och projekt i Jönköping, här kan du läsa om några av de samarbeten vi har just nu.

Våra samarbetspartners