Sök Meny
Tidningen Inspire på SPIRA och Folkuniversitetet

Emelie skriver för att inspirera

– Jag gillar verkligen att skriva, det är ett intresse som jag alltid haft. Genom den här redaktionsgruppen har jag fått lära mig mer om journalistik och hur man skriver olika typer av texter, till exempel kåserier, krönikor och reportage.

Emelie har varit med och gjort fem nummer av tidningen Inspire. Den drivs och ges ut av SPIRA i Mölndal, i samarbete med Folkuniversitetet. SPIRA är en daglig sysselsättning för personer med psykisk ohälsa. Vi stämde träff med Emelie för att höra vad tidningen har betytt för henne.

Vad brukar ni göra när ni träffas?

Vi har alla lite olika roller i redaktionen, det kan vara att skriva, fotografera eller jobba med layout. Alla har ju olika kunskaper med sig sedan innan. Det gör att vi också kan lära oss av varandra. Vi provar olika saker, men det finns alltid möjlighet att jobba med det man gillar bäst. Varje nummer har ett tema som är genomgående i hela tidningen. Jag har bland annat skrivit ett retro-reportage om 50- och 60-talet i vårt retro-nummer, intervjuat en trollkarl i vårt magi-nummer, och skrivit ledare i flera nummer.

Vad är roligast med att komma hit?

Det allra bästa är att man kommer in i ett sammanhang, en gemenskap. Att lära känna sina kollegor och arbeta tillsammans känns kul. Vi samarbetar väldigt mycket under hela produktionen av tidningen. På en artikel kan olika personer jobba med texten, ingressen och bilden. Jag gillar verkligen att skriva, det är ett intresse som jag alltid haft. Genom den här redaktionsgruppen har jag fått lära mig mer om journalistik och hur man skriver olika typer av texter, till exempel kåserier, krönikor och reportage. Vi har gjort studiebesök på Mölndalsposten där vi fick vara med och se hur tidningsproduktion går till.

Jag tycker att tidningen blir bättre och bättre hela tiden, både i innehåll och layout. Vi är alla väldigt stolta när ett nummer är färdigt och publicerat. Då har vi en releasefest med någon rolig aktivitet, till exempel ett band som spelar. Sen delar vi ut tidningen till alla här på SPIRA och skickar ut det till olika vårdcentraler och kontor inom kommunen. Det känns häftigt att andra läser det jag har skrivit, jag tycker det är kul att inspirera folk genom att skriva och informera.

Hur är ledaren?

John håller i trådarna, men det är vi i gruppen som bestämmer tillsammans. Han har bra idéer och kommer med inspiration, men alla bidrar med idéer och kunskaper och jag tycker att grupparbetet fungerar väldigt bra - det är inga konflikter alls. Det är nog det bästa med honom, att han låter oss bestämma mycket och litar på oss. Det är bra för självförtroendet.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

RGRM

Ronnie Gardiner Rhythm and Music Method.

RGRM

Hitta till oss