Sök Meny
Eva på Studenradion

Helt avgörande för verksamheten

K103 – Göteborgs Studentradio startade 1979. Idag sänder kanalen 40 timmar varje vecka och har en trogen lyssnarskara på ungefär 8000 personer. Stora delar av verksamheten bedrivs i form av studiecirklar där kunskapen går i arv.

– Vi är en fristående, ideell radiostation som riktar sig till Göteborgs studenter. Vi finns till för att de ska få möjlighet att producera radio utifrån sitt intresse eller sin kunskap, berättar Eva Gustavfsson, stationschef, när hon tar emot i trånga men mysiga lokaler belamrade med skivor och teknisk utrustning.

– Programmen kan handla om allt från indiepop till samhällsfrågor. Fokus ligger på vad den enskilde medlemmen är intresserad av. Det känns fantastiskt att få hjälpa folk att göra sin egen röst hörd med ett så starkt medium som radio, fortsätter hon.

Kunskapen går i arv genom studiecirklarna

Stora delar av verksamheten bedrivs i samarbete med Folkuniversitetet. Konceptet är att nya medlemmar lär sig av gamla och att kunskapen går i arv genom studiecirklarna. 

– När vi får nya medlemmar har vi studiecirklar där de lär sig teknik och teori. Sedan går vi vidare med cirklar som handlar om till exempel musikläggning, intervjuteknik eller kanske hur en DJ-mixer fungerar. Dessutom bedrivs alla redaktioner och program som studiecirklar, säger Eva Gustavfsson.

Samarbetet med Folkuniversitetet är helt avgörande för Göteborgs Studentradio. 

– Stationen skulle inte klara sig utan studiecirkelverksamheten. Den är avgörande för vår ekonomi, och själva formen fungerar väldigt bra för hur vi lär ut och rekryterar medlemmar, säger Eva Gustavfsson.

Alla får vara med

Hur går man då tillväga om man är student och vill starta ett eget radioprogram?

– Det är bara att kontakta mig! Vi är en inkluderande förening där alla får vara med. Antingen har du en egen idé som kan bli ett radioprogram, eller så hjälper vi dig att komma igång genom att sätta in dig i en befintlig grupp. Du är välkommen även om du har noll kunskap, säger Eva Gustavfsson. 

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila