Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Tre snabba med Annica Wennström

Annica Wennström om varför Skrivarlinjen projekt är unik

Den ettåriga heltidsutbildningen Skrivarlinjen projekt är till stor del individbaserad. Trots det finns ett övergripande kollektivt mål som handlar om att man lär sig lika mycket av andras texter som av den respons och de diskussioner som uppkommer kring sitt eget projekt. Hör huvudläraren Annica Wennström berätta om vad som gör utbildningen unik i sitt slag.

Kan du berätta lite om Skrivarlinjen projekt?
– Det är en ettårig heltidsutbildning för dig som vill färdigställa ditt manus, det kan vara en roman, en novell- eller diktsamling. Genom textsamtal, personlig handledning, föreläsningar och workshops får du möjlighet att bearbeta och vidareutveckla din text och utmanas att ta medvetna konstnärliga beslut. Här möter deltagarna yrkesverksamma författare, litteraturvetare/kritiker och redaktörer. Och sig själva.

Vad gör Skrivarlinjen projekt till en unik utbildning?
– Dels för att nästan allt vi gör är direkt kopplat till varje kursdeltagares specifika projekt. Tillsammans med kurskamrater och lärare fångas styrkor och svagheter upp i varje unikt projekt. Dessutom sätts varje projekt och författarröst i perspektiv till den omgivande litteraturvärlden.
Men det allra viktigaste är kanske att trots att utbildningen till stor del är individbaserad finns ett övergripande kollektivt mål, vilket är respekt för varje text och konstnärliga uttryck, en genuin vilja att förstå, utvecklas och ifrågasätta och insikten att man lär sig lika mycket av andras texter, genom den respons de får och de diskussioner som uppkommer kring deras projekt, som kring sitt eget.

Du har ju gett ut 25 böcker. Om du får välja ut 3 titlar ur din utgivning – vilka väljer du då och varför?
– Oj, vad svårt, men jag ska försöka. Lappskatteland – en familjesaga (Wahlström och Widstrand 2006) är känslomässigt den roman som betytt mest för mig. Den baseras på mitt sydsamiska arv och handlar om konsekvenserna för enskilda människor som drabbats av den rasistiska politik som förts i Sverige, och om fördomar som lever kvar länge. Och om kärlek så klart.

Svart kvark (Wahlström och Widstrand 2009) är viktig för mig ur ett annat perspektiv. Den handlar också om utsatta människor och tar avstamp i det skötsamhetsideal som byggde det svenska folkhemmet. Men fokus ligger på alla som inte passar in. Den bygger på den chock jag fick när jag för första gången mötte brukssamhällets stenhårda sociala lagar. Och så handlar den om kärlek, förstås!

Sist måste jag välja två ungdomsböcker som hör ihop. Det är Bänkad (Rabén och Sjögren 2015) och Offside (Rabén och Sjögren 2016) som handlar om min kärlek till fotboll, men också dess baksida. Sebastian Mähler är en ung begåvning som nästan får sitt liv förstört av dysfunktionella vuxna med felriktade ambitioner, kontraproduktiva elitsatsningar och för hård press. Men han överlever på grund av kärlek. Så klart.

Aktuellt på Skrivarakademin

Toggle module

Om kursen Filmmanus

Toggle module

Instagram

Toggle module