Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Anna Norlin

Anna debuterar om livet och döden

Som statsvetare och etnolog i botten och har Anna Norlin de senaste dryga tio åren jobbat med jämställdhetsfrågor. Både som anställd på Regeringskansliet och på Tillväxtverket och som fri konsult. Innan dess arbetade hon som journalist och samhällskommunikatör. Skrivande har alltid varit ett fokus i mina jobb.– Idag jobbar jag friare igen och har en ambition att fortsätta skriva, säger Anna.

Hur var det att debutera (skönlitterärt)?
– Jag har tidigare skrivit två faktaböcker om jämställdhet, en handbok för unga som gavs ut på Rabén & Sjögren förlag och en handbok om FN:s kvinnokonvention för UN Women Sverige. Att skriva skönlitterärt har varit en dröm som suttit långt inne och som jag nu är glad över att jag har tagit tag i. Det känns jättekul!

Vad handlar boken om?
– Boken handlar om Maria och hennes mamma Elsa som är sjuk i demens. Det är både en mor-dotterrelation men också en skildring av vad det innebär att se någon man har kär bli sjuk och förlora sina förmågor. Hur livet krymper. I det här fallet handlar det också om att förlora kognitiva förmågor vilket påverkar personligheten och ens identitet i stor utsträckning. Mycket kort kan man säga att den handlar om livet och döden.

Hur kom det sig att du valde just det temat?
– Jag har egna erfarenheter av en demenssjuk mamma (som inte lever idag). Det kändes som ett angeläget ämne. Det är också svårt att förstå att någon som står en nära plötsligt inte finns längre. Även om det är naturens gång. Ett helt universum försvinner. Visst lever personen kvar i ens tankar och minnen men jag kände också ett behov av att bli mer konkret, att i någon mening hålla fast och bevara. Vem var den här människan? Hur såg hennes värld ut?

Vad är det viktigaste du har med dig från Skrivarakademin?
– Jag har jättebra erfarenheter från Författarskolan på Skrivarakademin och kan verkligen rekommendera den till alla som bär på ett skrivprojekt och vill utvecklas. Jag har lärt mig mycket både av Erik Grundström som var min lärare och av de ”kursare” som jag gick tillsammans med.

Hur ser framtiden ut?
– Jag går en kurs på halvfart i kreativt skrivande på Linnéuniversitetet (på distans) och är i gång med mitt nästa romanprojekt. Det kommer att bli något helt nytt och väldigt annorlunda jämfört med ”Jag vet inte vad som händer”. Dels är de teman som boken tar upp helt andra, dels är texten inte i lika stor utsträckning baserad på egna erfarenheter.