Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:

Att skriva roman och novell, fördjupning

Det här är rätt kurs för dig som har skrivit en del tidigare men som inte har hittat ditt stora skrivprojekt. Eller så har du en idé men är osäker på om den fungerar. På skrivarkursen får du leka med formen, mejsla fram ditt språk och din egen tematik. Och kanske är det här du påbörjar din roman eller din novellsamling. Tonvikten ligger på texthandledning. Kortare föreläsningar och skrivövningar kan förekomma.

1016851

Förkunskaper

Du ansöker med en kort motivering till varför du vill gå kursen och med ett textprov på 2-5 A4-sidor. Kursen är lämplig för dig som har gått någon av våra grundkurser och som redan är igång med ditt skrivande.

Upplägg & Innehåll

Det material som används är deltagarnas egna texter och utdrag ur skönlitterära verk. Till varje lektion lämnar du in en egen valfri text som distribueras till gruppen. Till första sammankomsten tar du med din första text (5-10 A4 sidor).

På denna fördjupningskurs kommer vi att ägna mer tid (jämfört med grundkurserna) åt diskussioner om hur man hanterar och bygger upp ett mer omfattande material. Hur man använder olika stilmedel för att skapa komplexitet och spänst i berättelsen. Vi kommer också att titta mer på vad det är som fångar och berör i en text. Och även fråga oss vad det är som ligger bakom alla orden. Deltagarrna kommer att handledas i konsten att inte ge upp mitt i skrivandet, utan lära sig att använda motståndet för att gå vidare i processen och ta den till sitt naturliga slut.
Varje lektion inleds med en kort reflektion , där kursledaren tar upp skrivandet och den litterära texten. och belyser ämnet från olika synvinklar.

Exempel på föreläsningar och teman:

  • Den egna författarrösten. Vad består den av? Hur arbetar man fram den?
  • Vad är skillnaden mellan att redogöra för ett händelseförlopp och att gestalta det?
  • Disposition och strategi. Hur gör man en disposition för att arbete med en längre text? Vilka olika strategier finns det och hur hittar man sin egen?
  • Rytm och andning. Hur strukturerar man en text? Vilken betydelse har stycke- och kapitelindelning.

Efter detta följer en kort skriv- eller gruppövning som speglar föreläsningens tema. Deltagarna får också också en hemuppgift efter varje lektion så att man själv kan experimentera och därmed fördjupa sin förståelsegrund.

Vid de två första kurstillfällena ägnas tid åt att skapa ett tryggt och öppet klimat i gruppen, samt att förklara och prova på den metod som ligger till grund för de fortsatta textsamtalen. Vi kommer också att prata om hur vi skapar rum och tid för skrivandet i vår vardag. Huvudparten av varje lektion kommer sedan att ägnas åt samtal om de texter som deltagarna själva har författat i form av skrivövningar på plats eller som fördjupningsuppgifter hemma. Jämna veckor. Kurstillfällen: 17/9, 1/10, 15/10, 29/10, 12/11. 26/11, 10/12 och 7/1 2020.

Kursledare

Kursledare
Erik Grundström: Debuterade 1985 med romanen Inte kärlek. Har sedan dess utgivit tre romaner, en scenpjäs och en novellsamling. Nu senast romanen Glöm inte kannibalerna, 2008. Arbetar även med manusbearbetning.

Kursen har en gästlärare i research under ett pass: Karin Alfredsson. Författaren Karin Alfredsson har skrivit sju romaner som alla bygger på gedigen research: fem deckare om läkaren Ellen Elg och två relationsromaner. ”Allt viktigt i denna berättelse är sant” säger hon. Hur tar man reda på hur det är att arbeta som damfrisörska, eller hur den kristna högern agerar i Polen, eller hur polioepidemin drog fram över Sverige på 50-talet? Varför är det viktigt att det blir rätt? Tips, verktyg och övningar

.

Kursmaterial

Deltagarnas egna texter

Kursledare

Erik Grundström

Kontaktinformation:

Kundtjänst i Stockholm


Kontakta mig

Tack för visat intresse, vi kontaktar dig inom kort!

Information

Toggle module
Plats: Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Startdatum: 17 sep 2019
Slutdatum: 7 jan 2020
Antal veckor: 15
Tid: Ti 18:00-21:15
Studietimmar: 32
Sammankomster: 8
Arrangemangsnr: 1016851
Platser kvar: Fåtal
Pris: 4900kr

Karta

Toggle module

Folkuniversitetet Stockholm

Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM