Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Annica Wennström undervisar på Skrivarakademin

”Tillåt det oväntade att hända”

Kompetent, uppmuntrande och engagerad. Deckarförfattaren Annica Wennström, som undervisar i Kriminalroman och thriller, får högsta betyg i elevernas utvärderingar. Hennes bästa skrivtips är att vara prestigelös och att experimentera mycket.

– Det är när du tillåter det oväntade att hända som det blir bra, säger Annica Wennström.

Varför tror du att Skrivarakademins elever hyllar dig?
– Det kan jag naturligtvis inte själv svara på. Jag hoppas i alla fall alltid att få med många på samma äventyr som jag själv älskar. Nämligen att grotta ned mig i text, att vrida och vända, leka och ställa en och annan sak på ända.

Vad tycker du är roligast med att undervisa på Skrivarakademin?
– Att möta människor som älskar böcker och texter lika mycket som jag och att uppgå i den förtätade stämningen när ett frågetecken förvandlas till ett aha!

Vilka utmaningar står du inför som lärare?
– Att få alla att känna sig sedda och hörda och att visa att i varje oansenlig skrivövning finns tillgång till olika delar av den kärna som är den hantverksmässiga delen av att skriva. Vilket, om man är uppmärksam och nyfiken, kommer att kunna frigöra den andra delen. Den som varje enskild skribent bara själv kan åstadkomma.

Varför tror du att intresset är så stort att skriva i genren kriminalroman och thriller?
– Till att börja med tror jag att många drömmer om samma framgång som spänningsförfattare överlag har haft de senaste åren. Något som underbart nog ofta går över till en nyfikenhet och fascination över hur själva hantverket går till, och en insikt i att det inte är så lätt som man tror…

Har du något bra skrivtips att dela med dig?
– Var prestigelös och experimentera mycket. Det är när du tillåter det oväntade att hända som det blir bra.

Kort fakta om Annica Wennström
Annica debuterade 2006 med romanen Lappskatteland - en familjesaga. Sedan dess har hon utkommit med en roman och ungdomsboken Skuggrädsla. Hon har också, som en tredjedel i författarkollektivet Emma Vall tidigare skrivit tolv deckare för vuxna, barn och ungdomar. Annica har även, tillsammans med Eva Swedenmark, skrivit den populära serien om personerna kring Restaurang La Stella: Smultron och svek, Hallon och hat, Vinbär och vemod och Lingon och lust.