Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Anna Ehring

Tre snabba med Anna Ehring

Anna Ehring är vår lärare på kursen Barn- och ungdomsboken. År 2010 debuterade hon med barnboken Syltmackor och oturslivet, som hon blev Augustprisnominerad för. Sedan dess har hon gett ut fyra barnromaner.

– Jag försöker skriva om sådant jag tycker är viktigt. Om någon blivit berörd av det jag har skrivit blir jag jätteglad. För det är när en berättelse når fram till en läsare som den lever på riktigt.

Relaterad information

Vem är du?
– Jag är 45 år och bor med mina två döttrar, en hund och en ödla i en lägenhet precis vid Nackareservatet i Johanneshov. Min tid tillbringar jag mest med dem och mina vänner när jag inte arbetar förstås...

Vad har du gjort tidigare?
– 2009 blev min första barnroman, Syltmackor och oturslivet, antagen på Bonnier Carlsen och sedan dess har jag givit ut fyra barnromaner och kommer ut med min första bilderbok på URAX förlag nästa år. Jag skriver även manus för film och teve. Tidigare har jag arbetat som skådespelare. Jag har också varit konstnärlig ledare för en ungdomsteatergrupp, som jag startade med min äldsta dotter, på Mäster Olofsgården i Gamla Stan. I samarbete med min dotter och de andra ungdomarna skrev jag manus och gjorde teater tillsammans med dem under några år. Jag är även utbildad Naturvetare och har av och till arbetat extra som vårdare, men även biografmaskinist, servitris, 4H-gårdsföreståndare, dagispersonal och LSS-kolloföreståndare.

Vad tycker du är roligast med att skriva för unga läsare?
– Det bästa är att jag har fått läsare. Och det som skrivandet och mötet med dem genererar. Jag får nya idéer i mötet med mina barn och de unga människor jag träffar och de hjälper mig att minnas hur det var att inte vara vuxen. Jag har många tydliga minnen från när jag var ganska liten. Det var en tid när livet myllrade av starka upplevelser. Jag menar inte att det är tråkigt att vara vuxen, för det tycker jag inte. Men i barnens värld flyter verklighet och fantasi ihop och jag tror att vi författare (och konstnärer) är kvar i det landet. Oavsett vilken målgrupp vi skriver för. 

 

Kort fakta om Anna Ehring
Utmärkelser:
Augustprisnominerad för Syltmackor och oturslivet 2010. Nils Holgersson-plaketten för serien Drakhjärta som handlar om Nisse och hans hemlige vän Harry – en talande liten drake: Kickflippar, Farligheten och Den stora kärleksfebern 2012.

Utgivna barnromaner:
Syltmackor och oturslivet, 2010, Bonnier Carlsen
Kickflippar och farligheten, 2011, Bonnier Carlsen
Den stora kärleksfebern, 2011, Bonnier Carlsen
Hemligheter, 2012, Bonnier Carlsen
Här vill inte hundar bo, 2013, Bonnier Carlsen
Miras Martin, 2017, Bonnier Carlsen
Minoo och vinterskeppet, 2017, Bonnier Carlsen

Bilderböcker:
Gammelmormor och kärleken, 2015
Gammelmormor, Daisy och döden, 2016