Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Axel Leijonborg

Intervju med Axel Leijonborg

Axel Leijonborgs UF-företag laddar mobilen

Axel Leijonborgs UF-företag förenar nytta med nöje och har blivit en storsäljare. Tillsammans med kollegan Theo Karlsson Chan kom de på den briljanta idén att ladda mobiltelefonen medan man cyklar via en generator. På bilden syns Axel till höger och Theo till vänster på SM i Ungt företagande.

Hur kom ni på idén till UF-företaget?
– Idén föddes under en "brainstorm" då vi i mitt UF-företag, BiCharge UF, diskuterade problem i vardagen och om vi förhoppningsvis kunde lösa något sådant. Vi kom fram till att mobilbatteriet var ett problem. Det är numera accepterat att man behöver ladda sin mobiltelefon minst en gång om dagen och det är lite mycket tycker vi. Dessutom visste vi att över 50 000 människor cyklar i Stockholm varje dag. Om vi kunde kombinera dessa två aspekter vore det en bra grund för ett UF-företag. Då kom vi på det: en laddare som laddar mobiltelefoner medan man cyklar via en generator vore perfekt. Vi gick vidare med den idén, säger Axel Leijonborg, som just gått ut tredje året på Kungstensgymnasiet.

Kan du berätta lite mer om företaget?
– Företaget heter BiCharge UF och säljer generatorer som man kopplar till cykelns kedja, När kedjan snurrar alstrar generatorn ström och den strömmen förs via en normal USB-sladd in i din mobiltelefon.

Vi var med på regionalmässan för UF i Stockholm och lyckades gå vidare till SM som ägde rum den 11-12 maj 2015. På båda mässorna sålde vi många produkter och hade jättetrevligt.

Vad är det bästa med Kungstensgymnasiet?
– Det bästa med KSG har varit det tredje året då skolan har erbjudit en hel del kurser, framförallt har kurserna Företagande, Entreprenörskap samt Ledarskap och Organisation varit roliga och utvecklande. Jag hoppas verkligen att KSG fortsätter att erbjuda UF-kurser!

Vad har du för planer för framtiden?
– Mina planer för framtiden är att studera vidare, förhoppningsvis på någon slags ekonomiutbildning.

Har du något tips till andra som vill starta upp ett eget UF-företag?
– Mitt tips för de som startar UF-företag är helt enkelt att hitta en grupp människor man kan samarbeta med och sedan köra hårt och aldrig ge upp.