Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Jonathan Stenvall prisad elev

Prisad KSG-elev medverkar i tidningen Kamera & Bild

Jonathan Stenvalls stora intresse för naturfotografi uppmärksammades nyligen i fototidningen Kamera Bild och han utsågs som Årets unga nordiska naturfotograf 2015 i tävlingen Nordic Nature Photo Contest. I framtiden vill Jonathan kunna påverka och sprida fakta om hotade arter och ekosystem med sina bilder.

Jonathan Stenvall går nu sista året på Kungstensgymnasiets estetiska program, med fördjupning fotografi.

Hur kommer det sig att du gärna fotograferar djur och natur?
– Jag har alltid haft ett stort naturintresse så när jag köpte min första kamera för cirka 5 år sedan så kom det som naturligt att mitt fotograferande gled in på landskap och naturdetaljer och något år senare även fåglar och däggdjur. På senare tid har mitt intresse för miljöfrågor växt och där kan naturfotografin bli ett viktig redskap då man med bilder kan påverka och förmedla olika typer av budskap.

Vilket djur är roligast att fotografera?
– Det finns många olika spännande djur att arbeta med, fåglar är en artgrupp som jag tidigt fick ett intresse för främst för att de är så lättillgängliga och finns i stor variation. De finns på nästan alla platser i olika storlekar, färger och former och efter att ha tagit tusentals bilder av dem under dem senaste åren har jag fortfarande inte tröttnat på dem.

Vilken är största utmaningen med att fotografera?
– Jag skulle nog säga att ha ett bra tålamod, I alla fall inom den fotogenren som jag helst arbetar inom. Man kan spendera många timmar med att vänta på det perfekta ljuset eller på att ens djuret ska dyka upp. Det är inte ovanligt att man står många timmar i sträck utan att få en enda bild och det är många faktorer som måste stämma överens när motivet väl dyker upp.

Varför sökte du just till Kungstensgymnasiet?
– Kungstensgymnasiet var egentligen inte mitt första val i början, jag upptäckte skolan relativt sent och därför var det först när jag skulle lämna mitt arbetsprov som jag besökte skolan för första gången. En lärare erbjöd sig att visa mig runt och jag blev direkt överraskad av den underbara stämningen på skolan och de fantastiska lokalerna som också låg väldigt centralt och bra. Jag flyttade därför upp Kungstensgymnasiet som mitt första val vilket definitivt inte är något jag ångrar.

Kan du använda dina kunskaper från gymnasiet i ditt fotande?
– Absolut, förutom att jag lärt mig väldigt mycket om andra genrer inom fotografin så det aldrig fel att lära sig mera om den tekniska biten samt hur man kan arbeta vidare med sina bilder till exempel skriva ut dem, något som kräver långt mycket mera kunskap än vad man kan tro. Sen har jag också fått möjlighet att låna utrustning från gymnasiet som har varit till stor hjälp i mitt fotograferande.

Vad har du för framtidsplaner?
– Min plan är att plugga vidare, förhoppningsvis ekologi och bevarandebiologi. Målet är att kunna kombinera kunskapen om djur och natur med fotograferandet för att genom mina bilder påverka och sprida fakta om hotade arter och ekosystem.

Har du något råd till blivande elever på Kungstensgymnasiets Estetiska program?
– Tänk ut vad syftet med ditt fotograferande är. Fotografi har många användningsområden och det är bra att veta vad man vill med sina bilder och ha ett tydligt mål. Det kan såklart ta tid att komma på exakt vad men jag tror ändå det är bra att ha i åtanke vad syftet med ens bilder är.

Mer om Jonathan Stenvall:

  • 2014 fick Jonathan ett stipendium från Hasselbladsstiftelsen för att genomföra ett projekt om naturen i Stockholm. Stipendiesumman på 50 000 kronor öppnade upp möjligheten för Jonathan att kunna skaffa mer seriös utrustning och att utveckla sitt fotograferande.
  • I slutet av november 2015 startade Jonathan en sajt för unga naturfotografer, Young nordic nature photographers (y-nnp.com). Sajten består av ett 20-tal medlemmar från Sverige, Norge och Finland. Tanken är att uppmärksamma unga talanger samtidigt som y-nnp.com ska fungera som en community där fotograferna kan utbyta erfarenheter med varandra. Men sajten är också tänkt att inspirera andra unga att börja fota.
  • Jonathan utsågs som Årets unga nordiska naturfotograf 2015 i tävlingen Nordic Nature Photo Contest.

Schoolsoft

Toggle module

Kungstensgymnasiets julfilm

Toggle module