Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Ellinor Fasth

Ellinor Fasth

- Medan jag fortfarandegick på gymnasiet visste jag med säkerhet att jag ville plugga vidare, men problemet var bara att jag inte visste vad jag ville studera. Jag är halvtaiwanes så då tänkte jag: varför inte åka till Kina och lära mig ett språk som jag redan kunde lite av.

Så vad har du gjort efter gymnasiet?

Jag tog kontakt med ett universitet i Guangzhou som jag fått tips om. Det var runt den första oktober 2011 och redan 30 oktober samma år var jag på väg till Kina för att studera kinesiska i ett år.

Efter den upplevelsen kom jag hem ett år senare, 2012. Jag planerade då att börja plugga men fortfarande fanns problemet att jag inte hade en aning om vad jag ville studera. Så jag fortsatte mina studier i kinesiska fast här i Sverige under en termin på Stockholms universitet. Terminen efter det så tog jag en kurs i företagsekonomi I på samma universitet. Jag ville se om jag var ämnad för en karriär inom ekonomins värld och jag kan säga, med säkerhet, att det inte är en väg som jag kommer att ta.

Hösten 2013 bestämde jag mig för att jag skulle studera något som hade med språk att göra. Så nu när jag äntligen halv bestämt mig för vad jag ska syssla med så sökte och fick jag ett jobb. Så just nu så jobbar jag och har sökt in till Uppsala universitet till våren. Jag har sökt till språkvetarprogrammet. Det känns som ett val som passar mig bra.

Och vad minns du bäst från tid på Internationella Gymnasiet?

Mina bästa minnen från IGU var alla olika temadagar, skulle jag nog säga. Sätt för oss att lära oss utan att behöva sitta i en skolbänk under tre år. Jag kom ihåg en gång i Kultur- och idéhistoria , då vi skulle ha en muntlig presentation. Vi skulle gå in i en karaktär och just då läste vi om antikens Grekland och skulle ta med rekvisita och klä oss som om vi var födda på den tiden.

Kommer du ihåg varför du valde IGU?

Det var för att jag alltid haft ett språkintresse och det valet kändes rätt för mig. Självklart blev jag även lockad av att vi fick resa under vårt andra år, men jag tyckte också att det fanns många ämnen som intresserade mig såsom internationella relationer.

Under min gymnasietid bodde jag i Östhammar, Det ligger ungefär en timme utanför Uppsala och jag kände att jag ville uppleva något nytt och ville inte vara kvar i den lilla bubblan jag kände att jag levde i då. Därför pendlade jag till IGU under tre år och det var värt det.

Vad som har motiverat mig till att göra det jag gör/kommer att göra måste vara min familj. Hur vi är så olika fast så lika. Jag har vuxit upp med två kulturer och det har gjort att jag tycker om att jag förstår mig på andras kulturer. Inte för att jag alltid håller med vissa kulturer och deras sätt att göra saker på, men jag vill förstå,

Och vad tror du om din framtid?

Just nu kan jag inte säkert säga vad framtiden har att ge för mig, men det jag hoppas på är att jag tar min kandidatexamen och gör min master någonstans utomlands. Jag har inte bestämt mig om jag kommer att åka österut eller västerut. Vi får helt enkelt se.

/Intervjuad i december 2013